De fleste russere er skikkelige folk

Publisert 17.10.2022
Foto: Colourbox

Vi leser i media om utvist russisk mannskap som fortviler: – Vi vil ikke tilbake til Russland. Det er mange vanlige russere som fortviler og roper om hjelp. De er redd. At verden møter Putins krig med kraftige sanksjoner, er nødvendig. Men å møte den vanlige russer med hets og hevn, er lite ærerikt.

Den brutale russiske invasjonen av Ukraina vekker sterke følelser. Det er helt naturlig å kjenne på sjokk, sorg og fortvilelse når bilder av ødelagte boligblokker og døde barn ruller over skjermen. Mange blir også sinte over at slike grusomheter får utspille seg i vår tid. Det er helt legitimt. Å rette dette sinnet mot vanlige russere bosatt i Norge er derimot ikke akseptabelt.

Russland vil fremdeles være vår nære nabo når denne forferdelige krigen er slutt. Det vil ta lang tid å gjenopprette relasjoner og bygge ny tillit.La oss ikke gjøre veien til fred enda lenger, ved måten vi nå møter den vanlige russer på. De russerne som i dag desperat rømmer fra regimet sitt kommer til å huske det hver eneste dag resten av sine liv hvis de blir møtt av murer og vegger fra norske myndigheter.

Svein Otto Nilsen
Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trøndelag fylkesting