De norske strømprisene – igjen!

Publisert 4.4.2022
Foto: Colourbox

«Vi følger nøye med og vurderer fortløpende», det er mantraet fra våre politikere.

Det gjør vel vi også. Hvordan kan det ha seg at vi i Sør/Øst betaler 10 ganger så mye mer i strøm enn i Nord? Nå er momsen sørpå høyere per kWh enn det man betaler per kWh i Nord.  Forklaringen fra våre folkevalgte er at de i Nord ikke er kablet til Europa. Så leser vi at Danmark og Sverige har minuspris på strøm, mens vi her sør altså betaler skyhøye priser. Forklaringen fra
våre folkevalgte; «kablene har ingenting å si på prisen. Krigen får skylda». Er det krigens skyld at vi hadde skyhøye priser også var før krigen startet da altså. Så ja, nei, vet ikke. Hva skal man si? Jo, at våre folkevalgte veit i alle fall ikke hva de snakker om.

Undertegnede meldte seg inn i «Nei til EU» som en protest mot Acer og EU.. Ja, jeg sa «Nei» til EU den gangen og kommer til å si «NEI» igjen.. Det er ikke mange som tenker over at i store deler av Europa så varmes hus og hjem opp med gass og kull, ikke som her på berget hvor vi er avhengig av strøm. Og mange land ligger i et mye varmere klima og har ett helt annet prisnivå enn det vi her på berget har.

Som jeg har nevnt tidligere; strømmen og krafta er folkets eiendom. Nedbetalt over skatteseddelen av våre foreldre og besteforeldre. Arvesølvet som våre forfedre jobbet hardt for, forsvinner på vår vakt. Politikerne er ansatt av deg og meg for å gjøre det beste for deg og dine og mine, men hva får vi??

En økonomi som er helt ute av kontroll på hva våre skattepenger blir brukt til. Prisene på strøm, drivstoff og mat øker mer enn hva en kan tåle, mens politikerne sitter på tinget og «følger med».  Følger med på konkursene, følger med på matkøene utenfor blå-kors og følger med på at folk ikke lenger har råd til det «dagligdagse» og ender opp med å miste hus og hjem? Må alle landets transportfirma, anleggsfirma, energikrevende industri, osv. gå konkurs før de på tinget våkner? Vel, da er det for sent. Det hjelper nemlig ikke å komme med tiltak når skaden allerede har skjedd. Vi har fått politikere som kun er tilskuere og som sier at de ikke kan gjøre noe p.g.a. regler/avtaler o.a. til EU.

Familier sliter, barn sliter, eldre sliter. Barnefamilier får i snitt 3500-4000 i økte månedlige utgifter. Penger som skulle gått til klær, fritidsaktiviteter, medisiner o.l., men pyttsann, for politikere som sitter med sine pendlerboliger «all inclusive» og millionlønn merker ikke noe til dette, så da så.

Tenk at i verdens rikeste land hører vi til stadighet at det må spares i kommunal sektor. Vi må spare i helsesektoren og vi må spare på veibygging osv.
Men allikevel betaler det Norske folk mer og mer i avgifter til den norske stat. I fjor fikk AS Norge inn 78 milliarder i bare strøminntekter.

Det fylles opp med penger som tjenes inn på høye drivstoffpriser og høye strømpriser. I slike tilfeller som vi er i nå, skulle man tro at det ville være en fordel og trygghet med å bo i ett land som har så mye rikdom, men nei, folket blir møtt med uttalelser fra Trygve Slagsvold Vedum om at de skal vurdere tiltak når man har sett an situasjonen. Situasjonen er nå, ikke i morgen.

I Norge har vi:
– stor tilgang på olje og gass, men landets befolkning skal flås for å kjøpe ett produkt som dem i utgangspunktet er rettmessige deleiere av.
– stor tilgang på strøm, til en produksjonskostnad til 15 øre kWh, men folket skal flås her også.

Oljefondet tilhører det Norske folk!

Vi i Generasjonspartiet ønsker at strømmen ikke skal koste noe mer enn det det koster å produsere den og det å innføre maks-pris på strøm innad i landet må i alle fall ikke overgå den minsteprisen de i nord har betalt hele veien på rundt 30 øre pr kWh. Overskudd kan evt. selges ut til markedspris. Dette vil gi forutsigbarhet til både private og næringsliv.

Vi sier også nei til både EU og EØS som kun gir land i Europa fordeler, Norge betaler, mens pensjonister blir fattigere og skoler, sykehjem & offentlige bygg forfaller.

På tide å få inn nytt blod. Helt nye Partier som ønsker å ta folket på alvor, noe de som har sittet på tinget de siste 40 år ikke har gjort.

Siv Bjørkås
Styremedlem Generasjonspartiet Lillestrøm