De råtner på rot

Publisert 20.5.2022
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Barn og unge har det ikke som før. Og de er ikke som før. For noen årtier siden lekte barn og unge, var aktive og brukte kropp, armer og bein i fri utfoldelse. Slik er det dessverre ikke for de fleste barn og unge lenger. De er fanget i nettet. Før de er begynt på skolen, har foreldre utstyrt de små med nettbrett, så de holder fred og har noe «positivt» å drive med.

Når barn og unge er opptatt av små og større skjermer, får de også med seg reklamene for nye spill og andre kule og fullstendig unyttige dippedutter som «alle bare må ha». Kyniske elektronikk-firma skaper en verden av passiviserende fristelser, og tjener milliarder på at barn blir inaktive slaver av alt det «gøye» (?) som stadig dukker opp på skjermene. I skolen eksisterer knapt lærebøker og skolebibliotek lenger!

Det er vel og bra at de blir flinke på tastaturet, og vet hvordan tingene «skal gjøres». Men hva med muskulatur, ledd og hjerne ellers? Den aktivitet som i oppveksten skal danne grunnlaget for en god helse i voksen alder, smuldrer hen, og som 40-åringer får de behov for krykker, rullator eller rullestol, og fysioterapi.

Foreldre vil at barna ikke skal mangle noe, og de skal selvsagt ha slike digitale passiviserings-dippedutter som «alle andre» har. Og nå har man fått et nytt spill-hus i Bergen for barn og unge, hvor de kan sitte på rumpen og «game» med andre inaktive! Hurra for framtidens folkehelse! Hjelpemiddel-sentralen får nok leveringsproblemer!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.