Hvorfor dekker mange nordmenn feriereisen med et forbrukslån?

Publisert 10.3.2018

Foto: Pixabay
Annonsørinnhold

Året 2018 ligger an til å sette nye
rekorder målt i antall solgte feriereiser. I bytte mot sol, varme og ferske opplevelser, legger Ola og Kari Nordmann igjen milliarder av kroner i utlandet. Mye av dette er finansiert ved hjelp av forbrukslån.

Undersøkelser gjort av SiFO (Statens Institutt for Forbruksforskning) viser at feriereiser er blant de mest populære bruksområdene for forbrukslån, etter oppussing av bolig. En årsak kan være at mange ser på feriereiser som en investering i helse og velvære. Forskning viser at noen uker i solen kan utgjøre en stor forskjell for de som flykter fra dårlig vær og stress på hjemmebane.

Så hva er fordelene og ulempene som følger med en lånefinansiert ferie? Noen tenker nærmest automatisk at slike lån er sløsing med penger grunnet det høye rentenivået. Som du snart vil lese så er ikke dette alltid tilfellet. Her tar vi en nærmere titt på praksisen, og hvorfor det har blitt en såpass vanlig finansieringsmetode.

Les også: Solfylte ferier kan gi bedre helse

Billigere enn kredittkort

Blant de som lånefinansierer ferien er det fortsatt mange som velger å dra kredittkortet. Rentesatsen til kredittkort ligger i gjennomsnitt en god del høyere enn forbrukslån, ofte med en differanse opp mot 10 prosent. Enda kortene har en rentefri nedbetalingstid, er det mange låntakere som ikke klarer å dekke hele gjelden innenfor tidsrammen.

Med mindre du klarer å nedbetale kredittkortgjelden innen kort tid, lønner det seg derfor nærmest alltid å finansiere turen med et forbrukslån. For å finne lånet med lavest effektiv rente er det smart å sammenligne flere tilbud på forhånd. Mange velger å benytte seg av slike portaler som Billigeforbrukslån.no, hvor de kan gjøre seg nærmere kjent med vilkår og priser hos ulike banker.

Du kan dele kostnadene med andre
Dersom du planlegger å reise sammen med ektefelle eller samboer, kan det lønne seg å søke om forbrukslån sammen. Det betyr at den ene er hovedsøker og den andre står oppført som kausjonist for lånet (medsøker). Som regel vil man kunne oppnå lavere rente dersom en annen person stiller seg solidarisk ansvarlig for tilbakebetaling av pengene. Bruken av medsøker passer best i nære familierelasjoner, hvor partene har en delt privatøkonomi.

Papirsøknader og lang behandlingstid tilhører fortiden

Søknader om lån uten sikkerhet behandles både raskt og effektivt av bankene. Du vil som regel få svar den samme dagen du søker, enda noen långivere bruker lenger tid enn andre.

Kredittsjekken gjøres elektronisk og du kan signere søknader med bankID uten å dra innom en bankfilial. Forbi er tiden hvor du måtte fylle ut papirsøknader og vente på en langsom brevveksling i posten.

Så lenge du har økonomi til å tilbakebetale forbrukslånet er det liten grunn til bekymring. Et godt råd er å velge en kort nedbetalingstid på lånet, slik at du betaler lavere renteomkostninger. Alternativt kan du velge å betale større avdrag enn avtalt, for å redusere lånets saldo i et hurtigere tempo.

Du kan dessuten innfri forbrukslånet i sin helhet før avtaletidspunktet uten å bli straffet av långiver.

Fordelen med å betale for ferien tidlig

Med et forbrukslån kan du også planlegge og betale for reisen din i god tid før avreise. Det vil som oftest lønne seg å bestille flytur, overnatting og leiebil så tidlig som mulig. Prisnivået vil nemlig stige i takt med at plassene fylles opp.

Les også: Derfor må du ikke vente med å bestille sommerferie

Noen velger å forhåndsbetale hele pakketuren med et forbrukslån, før de sletter gjelden så fort feriepengene utbetales. På den måten drar de nytte av det lave prisnivået som følger med tidlig bestilling, samtidig som de slipper unna med en brøkdel av rentekostnadene.

Skal du leie bil kan det også være mye penger å spare. Leiebil på flyplassen koster i de fleste tilfeller langt mer enn hos lokale aktører. Det skyldes de høye gebyrene som flyplassene krever fra leiebilselskapene.

På lik linje med lån av penger, kan det være smart å sammenligne priser på leiebil fra flere firmaer før du bestiller. Dette kan gjøres raskt og enkelt hos slike portaler som leiebilguiden.no. Jo tidligere du forhåndsbestiller leiebilen, jo bedre pris vil du vanligvis oppnå.

Andre fordeler

Med et forbrukslån slipper du å stille noen form for sikkerhet for lånet. Det betyr også at du ikke er bundet opp til å benytte pengene på en spesifikk måte. Dermed kan du også bruke lånebeløpet til å betale for feriereisen, uten at banken blander seg inn i avgjørelsen. Denne fleksibiliteten er en fordel som mange ikke tenker over.

Samtidig kan du velge en nedbetalingstid som er skreddersydd for dine personlige behov. Til forskjell fra kredittkort har du langt mer fleksibilitet på dette området. Enkelte banker tilbyr i tillegg avdragsfrihet og/eller betalingsfri måned.

Med andre ord finnes det mange gode grunner til at nordmenn velger forbrukslån fremfor andre finansieringsformer når de skal betale for ferien.