Demokrat-presidenten som ble diktator!

Publisert 14.3.2022
Vector-foto:Colourbox

Redaksjonens merknad: Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens holdning. Red.

Av Hans Bauge
Samfunnskritiker

President Vladimir Vladimirovich Putin var en president som var elsket av folket på kloden. Han var her i vest kjent som den iskalde mannen som ikke kunne smile. Dette var slik media ville ha presentert Putin som, men når jeg hadde vært mye i Russland oppdaget jeg en annen mann, en sportslig mann som besøkte sykehus og barnehjem. Når enten NATO eller en USA president kritiserte han, snudde Putin alltid ryggen til denne. Han gadd ikke en gang å svare. Hva er det som plutselig skjedde med denne presidenten som forandret seg så radikalt.

Vi kan gå tilbake til 2014, denne krisen som jeg kalte Ukraina krisen. Den var startet av USA president Barack Obama. En flokk med Europeiske nazister reiste til Kiev, der Sverige hadde 300 av dem. Disse startet å snikmyrde fra Maidan høyden mennesker. Det var ca.100 mennesker der som ble drept. Det og at Obama fikk ordnet det slik at en mann som var for EU ble en erstatter for den presidenten som satt, altså ett USA ledet president kupp.

Når mobben var ferdig med sine drap i Kiev, fortsatte de sine herjinger i andre byer som Odessa på veg mot Krim. Russland flyttet en større styrke dit i hovedsak for å forsterke basen de har der, så måtte de jo beskytte sivilbefolkningen der og da endte det med at borgerne der kunne velge om de ville tilhøre Ukraina eller Russland. Det ble da at Russland vant. I denne tiden ble det også satt i gang trefninger i Dombass, øst i Ukraina, en gruppe separatister som støttet Putin og fikk våpen fra Moskva for å slåss mot Ukraina som hadde denne USA plasserte presidenten Porosjenko, som ikke var lovlig demokratisk valgt.

Disse separatistene sloss med tunge våpen mot den Ukrainske armeen. Disse ødela private hjem, drepte sivile ukrainere, men det gjorde den Ukrainske hæren også. Separatistene ble utstyrt med ett rakett system bakke til luft. Separatistene brukte dette, Det var meningen at de skulle ta ut ukrainske kampfly, men det kom ett passagerfly fra Amsterdam som skulle til Kuala Lumpur Malaysia. Dette flyet ble uheldigvis skutt ned og separatistene som måtte gjemme våpenet, men det ble funnet etter at havarikommisjonen fikk tilgang til vraket.

Kampene gikk frem og tilbake mellom Donbass og rest Ukraina. I øst, altså i Donbass bor det 60% russere, men det er ingen grunn at Russland skal overta dette området, men begge sider ødela private hjem og drepte sivile. Jeg tilskrev EU med forslag hvordan de kunne stoppe denne konflikten. Jeg tilskrev også Putin om det samme, da på Tysk. De kunne stoppe Porosjenko og Putin kunne stoppe Separatistene, men ingenting hendte. Det virket som EU gav blaffen og det samme inntrykket fikk jeg vedrørende Putin, men så ble det stille vedrørende dette, inn til nå 8 år senere.

Det som nå skjedde var at begge land Ukraina og Georgia ville søke om både EU og NATO medlemskap. Noe de har rett til som frie stater. Nå var det en liten hake ved dette. Da Gorbatsjov og Reagan var på møte for å oppløse Sovjet og innsette Jeltsin som Russlands første president hadde de avtalefestet at NATO ikke skulle gå videre østover enn det det var, men det ble jo raskt brudd ved at Balkan statene og Polen ble medlemmer. Det jeg vet er at etter at Putin ble president søkte han medlemskap i så vel NATO som EU, men fikk avslag av både EU og NATO. NATO fordi det var USA som startet NATO. EU, fordi USA ville ikke like at Russland var en alliert i den europeiske unionen. Dette fordi USA trenger fiender for å fortsette å eksistere.

Så forbereder Russland seg til ett massivt angrep på Ukraina. De forflytter nesten 200 000 soldater til grensen til Ukraina. Saken er at Putin tror at dette skal bli en let match. Dette skal vi klare på 2 dager, sa han. Ja de kunne nok klart det om Putin hadde forberedt seg bedre. Spesielt når Biden advarte på forhånd hva som kunne skje med sanksjoner. Biden uttalte at om Putin satte i gang ville alle fly fra Vest Europa og USA ikke få fly over Russland og russiske fly ikke over EU og amerikansk luftrom. De russiske banker ble nektet tilgang til å sende penger innenfor det store banksystemet i vest. De ville bli låst fra Euro og dollar. Det ville bli tatt beslag i eiendeler til russere i både EU og USA. Russland gikk til angrep allikevel. Alle disse sanksjonene tok Putin som en krigserklæring.

Det og at EU sendte tunge våpen til grensen til Ukraina. Der ble dette mottatt av ukrainere. Putin ga da ordre om å klargjøre atom våpnene sine til bruk. Dette som skjedde viste klart at Putin var en elendig strateg. Han klarte ikke på 14 dager å ta en gang Kiev. Havnebyen Mariupol ble bombet sønder og sammen. Russerne lot heller ikke de ikke stridende komme seg i sikkerhet. Det ble nærmest et masseslakt av sivile. To sykehus ble bombet sønder og sammen. Russerne kom med påstander om at Ukraina hadde tatt i bruk kjemiske våpen, noe som president Zelenskyj benektet. Denne helten av en president ble tilbudt å bli hentet ut av Ukraina etter at Putin hadde satt i gang krigen, men han sa at han ville lede forsvaret, Han sa at det eneste han trengte var utstyr og våpen, noe han fikk.

Så ble hele EU stemplet som Russland sine fiender, også Norge fikk den statusen. Fordi EU hjalp ukrainere som takket være Russland var kommet i nød. Kina som var Russland sin allierte hadde prøvd å få Putin til å droppe krigsplanene, men Putin var døv på det øret. Det eksisterer ingen unnskyldning til å angripe ett annet land og i vertfall å bombe sykehus, ødelegge å drepe sivile, men det er mange måter å ta sakene opp på den diplomatiske veg, også for Putin. En fri nasjon kan selv avgjøre om vedkommende nasjon skal søke seg til NATO. Det eneste svaret Putin da kan komme med er at i så tilfelle vil også Russland være en samarbeidspartner til NATO, for sammen med NATO ta tak i all form for terrorisme.  I så tilfelle har NATO valget mellom 2 ting, enten akseptere Russland eller legge ned hele NATO.

Redaksjonens merknad: Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens holdning. Red.