Den 9. april 1940 kan teoretisk sett gjenoppstå

Publisert 14.4.2020
Foto: Colourbox

I Norskehavet driver russiske marinefartøy med en slags makt-demonstrasjon, ved å seile langs kysten vår – foreløpig uten annet formål enn å vise muskler. Det samme opplever svenskene i svensk sone i Østersjøen. Og vi nordmenn kan ikke slå oss på brystet og proklamere: Det som skjedde 9. april 1945 – med invasjon av Norge – kan eller vil IKKE skje igjen! Så naive må vi ikke være!

For det vet vi nemlig ikke! Hvordan ligger det an med Forsvaret vårt? Har vi mannskaper og utstyr nok i Hæren, Marinen, Luftforsvaret, Heimevernet og Sjøheimevernet – til å kunne holde stand til våre allierte kommer oss til unnsetning? Er det ikke skandaløst at de festningsverk vi har langs kysten – som f.eks. Herdla fort, Skjelanger fort, Fjell festning og mange flere – som skulle forsvare innseilingen bl.a. til Bergen, – er omgjort til museum, og ute av stand til å gjøre noe som helst for å stanse okkupasjons-makter som kommer sjøveien? Krigshistoriske muséer er alle tiders, men det krever enorm innsats, dersom de noen gang skal kunne forsvare Fedrelandet igjen! Mange liknende fadeser er gjort langs hele kysten. Ingen kanoner eller datastyrte torpedo-batterier å stanse evt. inntrengere med.

Og militærleirer er lagt ned – omgjort til asylmottak o.l. Det er å håpe at våre politikere forstår hvor viktig det er å ha et sterkt, operativt forsvar – også langs vår langstrakte kyst. Og at alle forsvarsgrener og forsvarsverk må restaureres og oppgraderes til å kunne yte en slagkraft som nytter. Det bør uansett gjøres, før de som foreløpig leker katt og mus med Norge nå, finner ut at de kan gå i land når som helst, og hvor som helst – uten å møte annen motstand enn noen nusselige kystvaktskip!

Terje Haugom, gammel HV-soldat.