Den digitaler guden

Publisert 17.2.2023
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Mobiltelefonen er en nyttig sak. Den gjør oss i stand til å kommunisere med andre mennesker når som helst, og nesten hvor som helst. Og vi kan ta gode bilder med den. Og mye, mye mer. Den kalles et «sosialt medium». Men slik de fleste bruker den, er den i høyeste grad asosial. Det er ikke det samme å skravle og tekste med andre mennesker via mobiltelefon, som å treffes og snakke med hverandre fysisk, altså ansikt til ansikt. Det er sosialt det!

«Appene» – eller programmene – gjør brukerne – og da særlig yngre mennesker – totalt avhengige av å være «til stede» døgnet rundt. De virker på psyken vår på en måte som skaper en rus-liknende avhengighet, der en persons verden går i knas om mobilen svikter, batteriet er tomt, eller det er «dårlig dekning». Den er blitt den nye Gud, en slags religiøs tilknytning er skapt.

Og det handler ikke om tvil og tro, men klokkeklar, fast tilknytning. Og våre myndigheter og arbeidsgivere kan jo bare prøve å gjette på hvor mye effektiv arbeidstid som går tapt, fordi «man må jo følge med» på facebook, twitter, instagram, tik tok, sms, bilder fra lørdagens fyllefest osv. osv. Ungdom har blikket limt fast på skjermen, og mobilen er limt fast i hånden med superlim. Slik ser det ut i hvert fall! Stakkars Norges framtid! Og politikere og ministre er jo ikke bedre heller!

Antall skadete og drepte langs veiene i Norge skyldes uten tvil bilførere som er mer opptatt av å følge med på siste nytt fra den digitale guden, enn å følge med på veien foran seg. Det trenger du ikke lure på en gang! La oss bare håpe at politiet intensiverer kontrollene langs veiene, og skriver ut bøter og prikkbelastning som virkelig svir! Framtiden vil kreve et stort antall psykologer og psykiatere som må hjelpe avhengige mennesker tilbake til et noenlunde normalt og sosialt liv. I USA er de første klinikker for digital avhengighet for lengst i full drift. Og flere bygges. De kommer nok her til lands også. Det får vi som har fornuften intakt bare håpe på!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.