Den evige pine – der oppe!

Publisert 12.1.2024
Foto: Olav Marthinusen (RIP)

Aldri før har norske bilister betalt mer i bompenger. Summen for 2023 var 15,2 milliarder, og prognosen for 2024 er 16 milliarder til Staten og kommunene. Det å sette opp bomstasjoner er blitt en sykdom, hvor den statlige og kommunale griskhet synes å være uten grenser. Og nå går satsene opp.

Vårt arvesølv fra Nordsjøens bunn, og et Oljefond så stort at jeg ikke våger å skrive rett antall sifre, ser det med all tydelighet ut som at vi bilister ikke skal få del i. «Vi sparer oss til raka fant», sa Carl I. Hagen, en av våre største politikere etter Einar Gerhardsen. Hadde politikerne på Stortinget vært interessert i å tjene folket, hadde de avviklet hele bomsystemet omgående. For de 16 milliardene er lommerusk i Oljefondets avkastning, og all bygging, drift og vedlikehold av veier, bruer, tunneler og fergesamband i hele Norge har Staten egentlig råd til – UTEN å kreve bompenger i en eneste av landets kommuner! Er det ikke snart på tide at norske bilister i by og bygd samler seg, og går i demonstrasjonstog mot bompenger? I beste Paris-stil!

Ser ikke de folkevalgte hva folk sliter med av skatter, avgifter, ublu strømpriser og vanvittige drivstoffpriser? De bør få sjekket synet, før de kjører det norske samfunn utfor stupet! Bompenger er en evig pine, som er blitt Statens sovepute, fordi vi nordmenn godtar alt Staten finner på. Og ved roret på skuta «Norge» står Støre og Vedum, og ser ut til å være like dyktige som kapteinen på Titanic. Bare med den forskjell at det katastrofale møtet med isfjellet er byttet ut med en truende fattigdom. De vet så godt at uten bilen stopper Norge! Sverige – uten inntekter fra olje og gass – klarer å bygge infrastruktur UTEN bompenger! Hallo, – er det noen våkne på Stortinget?

Terje Haugom, samfunnsdebattant.