Den som venter på noe godt …

Publisert 23.8.2019
Foto: Colourbox

Den kan bli kraftig skuffet! De som har peiling på økonomi, vet at å spare i fond og aksjer, innebærer risiko. En børs- eller finanskrise kan sende verdiene ned i kjelleren, og vel så det. Slikt kan faktisk ikke utelukkes! Nordmenns felles formue – hentet opp fra havbunnen på norsk sokkel – er plassert i Oljefondet. Avkastningen der utgjør formidable summer – foreløpig. Men ingen vet hva et jordskjelv i verdens-økonomien kan påføre Oljefondet av skade.

Noe av formuen har spillegale politikere investert i gatekjøp i London i beste Monopol-stil. Noe brukes for å holde liv i kulturlivet i Polen, redde regnskogen, og på godt gammeldags vis vise verden hvor flinke vi er! Mens Oljefondet venter på et mulig krakk, må nordmenn pent betale både bompenger, eiendomsskatt, formueskatt og andre ufyselige skatter og avgifter. «Vi sparer oss til raka fant i dette landet», sa norsk politikks ukronede høvding – Carl I. Hagen (FrP). Og det kan han få rett i – når som helst.

Hva er poenget med å salte ned milliardene våre i foretak som er underlagt opp- og nedturer i verdens-økonomien? Når det norske samfunn skriker etter bedre og tryggere veier, ras-sikring, kommuners bedre økonomi, jernbane-dekning fra sør til nord, og mye mer? Hagen foreslo bl.a. å ta de milliarder som trengtes for å betale bompenge-gjelden, og så fjerne alle landets bomstasjoner! Hvorfor er det så få politikere som har slik fornuft?

Norge har råd til å løse alle disse store prosjekter og utfordringer, mens vi fremdeles har et adekvat Oljefond! Etterpå er det for sent å beklage og jamre! Og Norge om 50 – 100 år vil ha helt andre bein å stå på – garantert! Det er vi og våre nærmeste generasjoner som bør kunne nyte fruktene fra norsk sokkel – når vår tids utfordringer er så mange!

Terje Haugom