Det ble folk av oss også!

Bergen. 21.10.2016
Av Terje Haugom
Illus.foto: Colourbox

Takk og lov at vi var unge i 60-årene! Det var tider, det! Vi gikk til og med på danseskole. Ingen mobil, ingen pc, ingen sniff og piller, og jentene kledde seg anstendig, og guttene behandlet dem med respekt.

Når alkoholen går inn, går vettet ut, heter det. Når unge jenter går på fest, er det ikke sjelden at de opplever fornedrende situasjoner, som gutters krafsing og uønsket nærkontakt, og ikke helt sjelden ender det opp med en – i beruset tilstand – uønsket hyrdestund. Ofte kalt voldtekt.

Atferdspsykologi er et interessant område. Selvsagt skal ikke unge gutter / menn trenge seg innpå jevnaldrende jenter / kvinner mot deres vilje. Teoretisk burde de la være.

I praksis, med en halvveis bedøvet hjerne hos begge to, og hvor det for den unge mann ser ut som jenta har kledd seg utfordrende, og med ditto make-up, går naturen sin gang. Etter hvert som edruelig tilstand vender tilbake, kommer følelsen av anger og skyld. Vekst i folketallet kan ofte også være en konsekvens, som kanskje passer dårlig i 9.klasse. Nå vil noen helt sikkert si at jeg tar feil. Men jeg vil bestemt hevde, at loven om «tilbud og etterspørsel» gjelder også mennesker.

Foreldre til så vel unge jenter som gutter er ofte altfor slappe mht. å vite hva deres håpefulle akter å gjøre fredags eller lørdags kveld, sette grenser, kreve tidspunkt for å være hjemme igjen, og – særlig for jentenes del – ikke kle og sminke seg som om de skulle være blant klientellet på Strandkaien i Bergen nattes tid! For gjør de det, og så går på alkoholholdig fest – inklusive sniff og piller -, ja, så må de ta det meste av skylda selv, dersom de i utgangspunktet gjerne vil se både sexy og forlokkende ut, «bare se, men ikke røre», og så den unge, animerte stut følger naturlovene! Hvilket heller ikke bør skje, men faktisk er naturlig – i den tilstand. Det ble folk av oss også!

Redaktørens kommentar:
Som tenåring var også jeg med på fester sammen med gode kamerater og hyggelige pene jenter både i inn- og utland. Det var is-barer, kino, og musikk som var det mest interessante for oss den gangen. Men selv da fantes det enkelte utskudd som ikke klarte å holde fingrene sine borte fra fatet. Det var særlig to typer (griser) fra Sandviken i Bergen som jeg aldri glemmer. Begge prøvde seg på henne som senere ble min hustru. Men de fikk seg en kraftig lærepenge av henne som de nok ikke har glemt. Red.