Det finnes mer enn elbil!

Publisert 16.8.2022
Illustrasjonsfoto: Jan Hansen sfm.no

Vi som sverger til bensin- og dieselbiler, vil jeg påstå opplever vel så stor kjøreglede som trend-diltere med elbil. I sommer dro vi fra Bergen til Østlandet, hvor vi reiste på kryss og tvers med vår Mercury Grand Marquis LS, og med ganske nøyaktig 1 liter blyfri pr mil. Stereo? Å neida, symfoniorkesteret under det lange panseret består av en herlig 5 liters V-8 motor, som spiller så pianissimo og vakkert at det er en fryd.

Litt senere i høst gjør vi reprise på turen, men da med vår kjære Chevrolet Suburban, med en 6,5 liters diesel V-8 og 4WD, som spiller litt mer mezzoforte, og koser seg med ca 1,4 liter edle diesel-dråper pr mil på langtur. Men pytt, – kjøregleden og samspillet i orkesteret er det viktigste! Så dere lesere som digger gammel-bil, kos dere og nyt lyden av en god forbrennings-motor! Og bruktmarkedet bugner, selv om noen besserwissere prøver å få oss til å tro at diesel- og bensinbiler er på vei ut! Det er de faktisk ikke!

Og riktig moro er det å vinke til andre veteran-bilister vi møter på ferietur! Og – holder man den gode, gamle fossil-bilen i orden med regelmessig service, koster det vanligvis ikke mer enn service på en langt nyere bil! Og så herlig å vite hvor knapper og brytere er, selv i mørke. Ingen trafikk-farlig berørings-skjerm som krever den oppmerksomhet som skulle forbeholdes veien og trafikken!

Terje Haugom, veteran-entusiast.