Det norske mat-lureriet!

Publisert 31.10.2o22
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er ikke så lenge siden at prisbevisste mennesker så at i matbransjen foregikk det noe som man stusset over. Pakninger ble mindre, sjokolader ble mindre så vel som andre varer. Samtidig gikk prisen opp.

Man kan ta Maarud Potetgull-posen. Reklamen sa «Mindre Pose og likt innhold. Var det riktig? Tenkte folk over hvor mange gram det var i hver pose enten det var «normal-posen» eller de små posene? Var det like mange gram som ved forrige runde? Tvilsomt. Så har man smågodt-posene – akkurat det samme.

Sånn har man fortsatt og regnet med at folk ikke legger merke til «forandringen». Selv antallet egg har blitt mindre av i kartongen og prisen økt. Blir det sånn som Sponheim sa, «enhver mann sin høne»? Man kan le, men å ha eget hønsehus i hagen eller på verandaen vil vel unektelig se litt rart ut. Det er folk som nå har tenkt at på gårder rundt omkring er det naturlig med et hønsehus, kanskje privat salg av sine løsvarer som egg og poteter og andre grønsaker.. Dette vil nok da konkurrere med matbutikker og da vil det også bli litt ramaskrik.

Kan en lokal fisker kunne gjøre det samme uten å måtte svi skattemessig? Er det da rart at folk nå ønsker å prøve å dyrke litt selv? Men dette vil nok ikke holde for et helt år til neste gang man skal dyrke og høste. Da skal det litt mer til. Men at matprodusenter og distributører og matselgerkjedene ter seg slik, er vel grunnlag for kritikk!

Ellinor Nerbø