Det var engang en sykehus-drøm

Publisert 12.12.2020
Foto: Colourbox

For mange år siden ble det tenkt en drøm om et nytt sykehus for fylkeskommunene i Møre og Romsdal. Drømmen drøyde og drøyde. I mellomtiden ble helseforetakene opprettet. Da så man en mulighet for at et nytt sykehus i Molde kunne lyse langt i periferien, da det gamle som ble bygget i sekstitallet begynte å se litt skralt og miserabelt ut sett fra nye standarder. Men så kom det noen klovner frem fra Pandoras sirkuseske frem og mente at dette kunne man ikke godta. De hadde i en tid prøvd å skaffe en ny tomt et annet sted og mente at denne hadde de betalt for, noe som senere kom frem at det ikke var tilfelle.

Staten, i dette tilfellet Fylkeskommunen, eide jo en gratis tomt der et tidligere psykiatrisk sykehus hadde bygninger som var enda eldre enn hovedsykehuset, og som var direkte farlige for folk å være i, og som måtte rives. De ble revet etter første runde i manesjen, og plantegninger florerte som kostet en formue, og som ble forkastet den ene etter den andre. Og nå sist ser det ut til at den siste også kan stå i fare for.

Eventyret om sykehuset går fremdeles, Man blir ikke enig i fremgangsmåten og hvem som skal bygge herligheten, eller skal man kalle det for luftslottet? Svært mange tviler nå på om dette luftslottet kommer til å bli bygget i det hele tatt, om ikke da regjeringen tryller frem midlene som trengs for å få denne kabalen – som klovnene i manesjen sliter med å få opp?! I i mellomtiden så har noen i foretaket og styret for luftslottet mesket seg i lønninger og honorarer på en måte som andre bare kan drømme om. Man tenker at her har noen beriket seg på andres uenigheter i dette prosjektet, mens andre raser over det hele.

De sinteste menneskene befinner seg i Nordmøre-regionen, og på «søre luten» fryder man seg over at her har man vert ganske så smart og selvinsigende for egne sykehus som de allerede har, altså Romsdals-regionen skal visst nok ikke ha noe sykehusbehov? Med et inntil videre sykehus som holder på å nesten ramle fra hverandre, så ser man ikke hva man egentlig trenger, et flunkende nytt et! Men så er det da dette med fogderi-stridigheter og sjalusiens kvaler midt i diskusjonen om det skal bygges et nytt eler ikke. Det ble til og med skrevet kontrakt om bygging med firmaet Skanska, men den ble nå nylig trukket tilbake av en eller annen merkelig grunn, Hvorfor? Joda, de manglet pengene som skulle til.

Altså! Man har undertegnet en kontrakt uten å ha finansieringen i orden?? Hva hadde skjedd om noen skulle bygget seg en større bolig enn man hadde lånetilsagn på, og gjøre det på samme måten? Tipper at den finansieringen neppe hadde fått godkjenning hos banken man skulle låne til bygget i? Svaret hadde nok i det tilfellet blitt til et rungende nei. Men i sykehustilfellet, les drømmesykehusets luftslott, så har man lekt seg med flere hundre millioner norske kroner, les igjen skattepenger!! Som om ikke det er nok har altså helseforetakets (forhenværende) økonomisjef blitt forfremmet til visedirektør i foretaket! Altså til hele helseforetakets nestleder. Hvem skal så ta skylden for skandalen? Jeg ser løsningen, og det MÅ bli regjeringen som ikke har fulgt med i skoletimen og sett hva som har skjedd og som fremdeles skjer, og i mellomtiden så venter pasienter og ansatte i det gamle sykehuset på en bedre arbeidsplass enn den de har til nå!!

Ellinor Nerbø