Diesel-biler selger godt

Publisert 25.5.2020
Foto: Colourbox

I en tid da myndighetene anbefaler Norges-ferie, er det ikke rart at nye og brukte diesel-biler selger godt. Bil-bevisste kunder er på jakt etter driftssikkerhet, og tryggheten det gir å vite at en alltid kommer dit en skal, med diesel på tanken. Dei norske fjell i syningom krever sitt, med stigninger og svingete veier, særlig når turen går vest-øst, eller omvendt. Og med caravan på slep sier det seg selv hva slags trekkdyr som kreves!

Brukte diesel-biler holder seg bra i pris, og den som har slik bil å selge, blir neppe skuffet. Etter hvert som Euro-6 og -7 motorene overtar de nyere segmenter i markedet, faller bunnen i klima-maset ut, og utslippet fra disse bilene blir rett og slett vanskelig å måle med dagens måleutstyr.

Når etter hvert corona-syndromet smuldrer vekk, kommer kjørelysten, reiselysten, og kjøpe-bil-lysten til å ta seg opp igjen. Noen såkalte «bil-eksperter» spår forbrenningsmotorens død om få år. Det vil trolig vise seg at der tar de skammelig feil! Batteri-bilene må i hvert fall utstyres med en totalt forbedret form for energi-kilder enn det de har i dag! Uten behov for ladestasjoner overalt!

Og for å dunke ut bensin- og diesel-motorene, må det virkelig skje et mirakel i bilindustrien! Da kommer de neppe utenom el-biler med Thorium-drift, som er på prøvestadiet. Dessverre har oljeselskapene så mye makt, at produksjon av Thorium-drevne el-biler (8 gram Thorium gir en el-bil drift i 100 år – uten noen form for lading) ikke blir tillatt, før olje og gass nærmer seg slutten. Det er betimelig å spørre: Hvorfor prøver ikke klima- og miljøbevisste krefter å legge press på verdens statsledere for å overprøve olje-baronenes maktsyke? Og – vil verdens-økonomien tåle et slikt radikalt skifte i energi-behovet på transport-sektoren?

Terje Haugom, samfunnsdebattant.