Dieselbilene dominerer i Norge

Publisert 16.12.2022
Foto: Colourbox

Mange har – etter en tid med elbil – funnet ut at dieselbil ikke var så dumt likevel. Og det er slått fast at bruktmarkedet absolutt domineres av gode, pålitelige dieselbiler. 1,2 millioner slike kjøretøy holder fortsatt stand som den bilen som foretrekkes. Påliteligheten, startvillig – selv etter ukers pause, trekk-kraften, den herlige lyden fra motoren, levetiden – det er mange argumenter som taler til dieselbilens fordel.

Ingen med vettet i behold har bruk for lynraske 500-700 hestekrefter, digre, trafikkfarlige betjeningsskjermer som dashbord, en vanvittig strømpris ved lading, varierende yteevne avhengig av årstid og temperatur osv. En TDI-motor som alltid går klarer seg for de fleste. Etterspørselen etter visse brukte dieselbil-merker er så stor, at forhandlerne har ventelister.

Det eneste som mangler nå, er å få på plass en regjering som fjerner alle avgifter på drivstoff i oljelandet Norge. Det er heller ingen reelle grunner til å stoppe salget av nye dieselbiler i 2025. Det har bl.a. Toyota-sjefen advart mot. Moderne dieselmotorer har så lite utslipp, at det knapt merkes på instrumenter.

Elbil-produksjonen er faktisk en langt større fare for klimaet. Hetsen mot dieselbiler er satt i scene av venstre-radikale miljø-ekstremister med stor påvirkningskraft, og med tilhørerskare av lettlurte politikere med tjenestebil og privatsjåfør. Lykke til med brukt dieselbil! Ikke noe å skamme seg over! Jeg har to!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.