Digitaliserings-vanviddet får konsekvenser!

Publisert 9.3.2020
Foto: Colourbox

Vi har en statsminister som har uttalt at samfunnet må digitaliseres mer og mer. Det foreløpige skrittet mot katastrofen er at Norge har fått noe så meningsløst som en digitaliserings-minister! Altså et digitaliserings-departement.

Vi har for lengst sett – i nærmest utallige sammenhenger – hva som kan skje når alt skal over på data og digitalisering. Det er vel foreløpig bare smakebiter vi har sett, men de har likevel vært ille nok. Digitalisering betyr mange farlige ting, som f.eks. færre arbeidsplasser, svært ømtålige systemer som lett kan settes ut av spill på mange måter, som ved fiendtlige elektroniske angrep (hacking),- og ved ren lokal sabotasje fra forskrudde personer,- og faktisk kan digitale systemer også slås ut ved tordenvær!

Digitaliseringen har i mange sammenhenger tilknytning til liv og helse og til utallige andre samfunns-sammenhenger. Nå snakkes der mer og mer om førerløse transportmidler både på land, på sjøen og i luften. Dette er også en side ved digitaliseringen. Historien så langt har vist at man på ingen måte kan stole på moderne elektronikk/digitale systemer. Det er svært ømfintlige saker som kan være besnærende så lenge de fungerer, men som kan bli katastrofale når de svikter.

Da de første elektroniske systemene i form av EDB (Elektronisk databehandling) kom i 1960/70-årene, ble det slått stort opp.   Den gangen var det hullkort som var det store og fantastiske, og det ble snart nærmest en motesak å bruke den nye elektronikken som unnskyldning når noe gikk galt. Da fikk man ofte høre at – «vi beklager det inntrufne – men du skjønner vi bruker EDB og det har klikket!» Den gangen hadde det ikke med liv og helse å gjøre, men hovedsakelig innen forretnings-verdenen med fakturering, o.a.

I vår tid digitaliseres bl.a. sykehusene mer og mer – en liten feil kan plutselig lamme et helt sykehus – og enda mer – det sprer seg som et virus på nettet også til andre sykehus og livsviktige funksjoner. Det mer og mer pengeløse samfunn lammes gang på gang ved at nettbankene er «nede» og at butikkenes kassa-systemer faller ut.

Det bør bli et snarlig mål å sørge for at alle samfunns-funksjoner også har et side-system som ikke er digitalt – et godt gammeldags papir-system med kort-arkiver som har alle tilsvarende opplysninger og som umiddelbart ved digitalsvikt – has for hånden. Dette bør bli lovbestemt. Man kan ikke bare digitalisere alt mulig og krysse fingrene og håpe at det alltid vil fungere. Der vil det nemlig ikke!

Sykehus, banker, apotek, matvarehandel, etc.etc. MÅ ALLTID fungere. Det er langt viktigere enn all verdens tidsmessige digitaliserings-mote! Det neste vi trenger nå er en tilbake-til-fornuften-og sikkerhetens-minister med ditto departement!

Wilfred Høsteland