Diverse ulykker og årsaker!

Publisert 8.8.2017

Av Terje Haugom
Illus.foto: Colourbox

Rundt om i verden – også i Europa – har det i de senere år skjedd mange drukningsulykker hvor barn har mistet livet. Ved badestrender, men også i bassengene ved hotellene. Og det til tross for at foreldre er til stede. I svært mange av ulykkestilfellene skjer det fordi de voksne er opptatt med den evindelige og altoppslukende mobiltelefonen sin. De følger ikke med de små, og så skjer tragedien.

På veiene er det også en rekke frontkollisjoner, påkjørsler bakfra, og biler som dundrer i bergveggen, eller utfor skråninger. I noen av tilfellene er det rett nok alkohol eller helsesvikt som er årsaken, men i de aller fleste tragediene er det uoppmerksomhet pga. mobil-titting og teksting – for «man jo bare følge med». Overvåkings-kameraer langs veiene viser tydelig at denne påstand er faktum.

Når buss-sjåfører – med full buss – har en hånd på rattet, og den andre er opptatt med mobilen nede på låret – hvilket er lett å se når man sitter framme i bussen på høyre side -, er det grunn til både bøter, fengsel, og tap av kjøreløyve!

Mennesker – og særlig de unge – er altfor avhengige av «de sosiale medier», som er blitt den nye religionen. Nei, det var bedre tider før! Min tastetelefon klarer seg til å ringe med, og en og annen melding. Noe annet har ikke jeg bruk for. Jeg ser godt hvor jeg kjører, og hvor jeg går! I bilen er det bluetooth, dersom noen ringer meg på kjøreturen. Verdens digitale slaver må skjerpe seg!