Dramatisk økning i selvmord

Publisert 13.1.2020
Foto: Colourbox

En jente ropte i Sverige, fredag den 3.12.2019 ropte en norsk jente fra Domkirken i Oslo.

Begge ropene hadde et budskap til oss alle. Ropet fra Sverige gjaldt miljø. Ropet fra domkirken gjaldt psykiatrien. Maud Angelica ropte det ut, «Det er hjelp å få der ute». Å be om hjelp, er ikke et nederlag, men kan redde liv. Hennes mektige tale har alt gitt gjenklang utover det ganske land.

Etter bisettelsen til Ari Behn ble statsminister Erna Solberg intervjuet. Hun var selvfølgelig sterkt berørt av denne sterke opplevelsen i Domkirken. Hun tok til orde for at nå må vi ta fatt i denne dramatiske økningen i selvmord de siste årene. Men hun nevnte ikke med ett eneste sted hvor vi kan finne denne hjelpen, som Maud Angelica sa, ”finnes der ute”.

Sett nå at jeg, av en eller annen grunn, får en uutholdelig psykelig lidelse, jeg ser ingen utveg. Jeg blir fordømt av alle rundt meg, av de som skulle stille opp for meg. Er det da at den suicidale tanken kan slå rot? Og en lengre eller kortere prosess er satt i gang. Med en ofte gitt utgang, nemlig å ta sitt liv.

Hvor er den hjelpen som Maud Angelica sa, «Den finnes der ute». Ja, gjør den virkelig det statsminister og sosialminister? Er psykiatrien og behandlingstilbudet tilfredsstillende i Norge i dag? Selvmords tallet de senere år, sier vel noe annet.

Per H. Midtgaard