Er dette egentlig så lurt?

Bergen. Publisert 9.2.2017

Av Terje Haugom
Illus.foto: Colourbox

Den svenske økonomen Stefan Fölster trekker paralleller til «Hunger Games», og postulerer at «På et tidspunkt blir roboter og datamaskiner flinkere enn mennesker til alt. Og noen land kommer til å la store deler av befolkningen gå ledige i fattigdom, omtrent som i filmen «Hunger Games».

«Utviklingen må jo få gå sin gang…» En floskel man stadig hører, dersom man kritiserer «framskrittet». Datamaskinen og automatiske styringssystemer har effektivisert f.eks. næringslivet, bankene og postvesenet. Mennesker som før gjorde en viktig og samfunnsnyttig jobb, har fått valget mellom omskolering eller førtidspensjonering. Mange er frustrerte over å bli erstattet av lønns-besparende maskiner og roboter. Alt skal være så forbasket effektivt, raskt, og skal koste minst mulig! «Markedskreftene vil ha det slik!»

Hvorfor må vi egentlig ha det sånn? Jeg er aldeles ikke enig i at mennesker skal erstattes av «profitt-givende dippedutter»! Er det ikke viktigere å si STOPP til Petter Smart & Co, som stadig finner på noe nytt «vi absolutt trenger», men slett ikke har bruk for? I det øyeblikket Stefan Fölsters skremmende spådommer er blitt virkelighet, er livet ikke lenger verd å leve. Hvorfor må denne veien til et fattigdoms-helvete bare få fortsette? Denne syke utviklingen bør kriminaliseres og dømmes til opphør! Til beste for menneskeverdet!