Egentlig uinteressant for oss?

Publisert 11.10.2021
Foto: Pixabay

Samfunnsmagasinet har alltid vært en åpen nettavis for aktuelle samfunns-spørsmål og problemer. Vi har muligheten til å lese mange interessante synspunkter, og å delta med egne meninger. Nå skal ikke jeg starte noen debatt, – det er vel heller ikke magasinets hensikt heller. Men jeg må bare få si at jeg i en rekke spørsmål/meninger har vært ganske enig med samfunnskritikeren Hans Bauge – han har gjennom årene hatt en del gode poenger. Men når han i hans innlegg hvor han spør om USA vil gå konkurs, begynner ensidigheten å halte vel mye. Jeg sikter til påstandene om at «USA har skapt Taliban, Al Qaida og IS, – og at USA hele tiden har drevet med angrep på andre nasjoner.» Det er temmelig drøye påstander.

Mellom linjene forstår jeg at Bauge er hva man kan kalle Russland-vennlig. Likevel bør han ikke glemme hvordan Sovjet og siden Russland har angrepet, invadert og terrorisert en rekke andre nasjoner både i Europa og i Asia og Midtøsten på det groveste. Sovjet/Russland har gjennom årene vært hva man med god grunn kan kalle en bøllenasjon, og er det fortsatt med sitt totalitære styre som vel dessverre bare fikk noen altfor korte pauser under Gorbatsjov og Jeltsin.

En nasjon som fengsler sine opposisjonelle for å unngå «konkurranse» ved valgene og kaller dem landsforrædere, er ikke det minste bedre enn noen nasjoner som egentlig – om mulig (?) er enda verre – som f.eks. Nord Korea, og for den saks skyld også Hvite Russland og China. Nasjoner som styres diktatorisk har jo egentlig svake ledere – som ikke tåler kritikk. Det er redde, maktsyke og feige ledere.  Det er vel som eventyret om trollet som sprakk i solen. Det var det som skjedde med kommunismen i Øst-Europa for rundt 30 år siden!

USA er selvsagt – som de fleste andre åpne og demokratiske nasjoner – langt fra feilfritt.  Men å karakterisere det slik Bauge gjør, er både langt over streken og helt feil. Jeg har ikke til hensikt å delta i noen videre diskusjon, men synes bare at noen av Hans Bauges ganske spesielle synspunkter ikke bør få stå uimotsagt. Hermed har jeg sagt min mening – som jeg faktisk tror deles med de fleste.

Wilfred Høsteland