Eget land som reise destinasjon?

Publisert 20.4.2020
Foto: Colourbox

Som følge av koronapandemien, og når denne etter hvert vil avta noe, og man prøver å planlegge ferien i eget land, muligens, vil jeg holde en knapp (for helt friske folk) å se til Nord-Norge. En penere natur finner man nok ikke om man vil være ærlig nok overfor seg selv.

Når selv Nakstad i FHI framsnakker om å feriere i eget land, så har han vel for tiden rett i at det er en lur greie, en som jeg sier for helt friske folk. Særlig er kystriksveien fra Namsos og nord et fotografi å henvise til, og en motorsykkeltur er ikke å forrakte. Det ligger flere slike filmer på Youtube. Men det er heller ikke noe i veien for en biltur for samme formål.

Lofoten er også en destinasjon for seg selv, og en fergetur sommerstid over Vestfjorden i to timer har også sin sjarm. Da har man muligheter til å bivåne Hamsun-senteret som er ganske spesielt og spektakulært, og Hamsun sitt barndomshjem på bygden Hamsund som det står der, og som om han vandrer rundt i huset samt Tranøy fyr. Så har vi det store grønne skriverhuset på Oppeid der han også bodde en tid. Tidligere så hadde han en egen helg som heter Hamsun-dagene som noen kanskje kjenner til.

Kjører man E6, har man Polarsirkelsenteret på Saltfjellet som serverer meget god mat, og et til like nedenfor i retning nord – nede på «Saltdalssenteret» – på rett side av veien når man kjører i retning nord. På tur nord fra Fauske kommer man til et kobbel av tunneller og midt mellom noen av disse, kommer man til Kobbvassgrenda. Oppe i fjellsiden er det en liten kafé med en nydelig utsikt som er verdt en liten rast, og før man kommer inn i en lang tunnel, en av Nord-Norges lengste.

På Kråkmofjellet stod det en gang en liten koie som også Knut Hamsun brukte når han skrev boken «Markens Grøde». Da har du nådd Hamarøy kommune der han hadde sine barneår. Når du kommer til Innhavet, så er der et spisested/hotell som ønsker sine gjester hjertelig velkommen og servering av god mat og drikke. Nå høres vel dette litt skrytende ut, men man kommer til et landskap hvor man har både høye fjell, mindre lave fjell og Hamarøyskaftet er et fjell i seg selv.

Man kan også ta en tur fra Håkonhals og gå opp Håkonhalsheia og se rundt hele Finnøya. Har man medbrakt mat, kan man også grille i gapahuken som man har satt opp på dugnad. Så at Nord-Norge er et eldorado for ferierende, er uten tvil noe man ikke kommer til å angre på.

Ellinor Nerbø