El-drift de luxe!

Publisert 15.12.2023
Foto: Colourbox

Hurra for el-motoren som erstatning for gode, pålitelige diesel- og bensinmotorer! Vi leser om el-busser som ikke tåler kulden, og at gode, pålitelige diesel-busser må i drift igjen. El-ferger går sakte nok fra før, og mange steder langs vår kyst vil nok disse framkomst-midlene måtte gi tapt for kong vinter. Turen over Sognefjorden f.eks. går i sneglefart, og hva skjer når ambulansen kommer, og det haster, og fergen må nok dessverre lades opp før den kan hjelpe? Liv og helse kan så absolutt stå på spill.

I vinter-Norge er interessen for el-bil dalende, mens etterspørselen etter dieselbiler, nye og brukte, – oftest med 4WD – er sterkt stigende, med lang ventetid for de mest populære modellene. Mange er lei reduserte ytelser og hyppigere ladinger. Forståelig at mange vil parkere bilen ved boligen, og at den – uten videre dikkedarier – er klar til bruk når en har behov for det. Alltid klar til bruk, og tanken varer gjerne i 3 uker.

Idealismen rundt det såkalte «grønne skiftet» – mht. transport på hjul – er i ferd med å slå betydelige og uopprettelige sprekker. Toyota-sjefen i Japan har advart bilindustrien mot å fase ut ordinære forbrenningsmotorer, og i Europa og USA er det fortsatt nettopp de nyeste og nærmest forurensnings-frie forbrennings-motorene som dominerer. Det at vi ser mindre til dem her, er fordi el-bil-hysteriet ligger på verdenstoppen nettopp her. Interessant er det også at «back-dating» er i skuddet. F.eks. satser tyske Porsche på helt nye retro-utgaver av modell 911, med 70-tallets elegante og ikoniske linjeføring, og med moderne innmat, motor, elektronikk, led-lys osv. Bestillingslisten vokser, og den blir å få kjøpt i Norge også. Designerne er lei av å tegne «såpestykker», slik 2023-bilparken jevnt over ser ut. Man vil ha tilbake elegansen fra 50-, 60-, og 70-tallet.

Vi ser fram til at USA sender retro-utgaver av de store sedanene og cabrioletene ut på markedet, slik Porsche nå gjør med legenden 911. Storting og regjering bør snarest revurdere vedtatte forbud fra da og da! Bilene overlever!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.