Elgen er jo «skogens konge»

Publisert 20.5.2019
Foto: Colourbox

Elgen er et staselig dyr som mange ser på som et dyr man beundrer, og kanskje også kan hater innimellom. Grunnen til det siste er nok all de skader dette store dyret påfører vår fauna i naturen. I disse tider har elgkyrne fått kalver og er ikke helt til å stole på om man treffer på dem ute i naturen..

Det har vert nevnt at om en elg legger ørene bakover er det fare på ferde. Den kan angripe. Men den er et snodig dyr skal jeg si dere. Den har sansen for urter fra naturen og liker spesielt godt og ser på blader fra rogn og bark som den reneste delikatesse. Har du rogn-busker nær deg, så kan du oppleve at elgen kommer svært nær der du er eller har tilhold i hus eller hytter. De liker også svært godt grener og løv fra ripsbærbusker og solbærbusker fra hagen din. Altså fungerer elgen som en hekksaks, den klipper ganske så bent og rett som om den trakk opp en rettesnor først. Så nærgående kan dette dyret bli. Men så blir bærbusken din mer fruktig etterpå, som om det er noen trøst. Selv frukttrær går de løs på. Man kan nok lure på hvordan man skal bli kvitt elgen som «problembarn», men noen har nevnt at menneskeurin skal kunne virke. Så tenkt så gjort. Fant frem en gammel pisse-potte og prøvde dette ut, i håp om at bærbuskene skulle få fred.

Noen sier at dette går, men jeg fikk se at det motsatte at det ikke hjelper, og uansett hvor mye ammoniakk det luktet selv om dette også er gjødsel for treroten. Ja, ja tenkte jeg. Her må det visst hardere lut til. Så gikk man til anskaffelse av noe man kaller for bær-not som man legger rundt det treet som man ønsker å verne. Tullet først inn et ripstre med flere runder, og til sist festet denne noten med tau rundt nede ved rotfestet og opp til bærtreets topp. Dette treet ble det som ikke ble høstet, nettopp fordi jeg skulle prøve ut hvordan en elg ser på denne bærtrenoten og hvordan elgen da oppførte seg, og om denne fortsatt var på det neste året når man kom tilbake. Jommen sa jeg smør. Utpå høsten da jeg ringte til en nabo (fastboende sådan) i nærheten for å høre om hvordan dette gikk, så fikk man høre en historie man bare må le av. Altså! Elgen er ingen dum tosk for å si det slik, men et meget klokt dyr må vite.

Da naboen skulle hente post på fastlandet og kjørte traktor ned til båten sånn utpå høsten, så fikk denne et syn man ikke kunne tro var mulig. Denne elgen stod ved det treet som jeg hadde surret godt inn, stod å dro med tennene i noten og dro og dro helt til det hele løsnet, og vips så fikk han tak i herligheten som hang der. Nam nam, dette måtte smake godt, tenkte jeg med telefonrøret i hånden og opp ved øret. Men som det ikke var nok, den hadde også tatt kål på kirsebærtreet mitt som det bare var stammen igjen av som en tynn død treflis. Det var ødelagt.
Men det er ett tre den ikke liker, det er en syrinbusk. Den lukten er ikke populær. Jeg lurer da på hva med hegg, som lukter like vondt som urin, det lukter jo kattepiss? Hvordan ser elgen på den busken? Men jeg liker ikke heggtrelukt så den blir neppe aktuell. Andre man ser, har måttet ty til et gjerde for bærhagen på flere meter høyt. Det aller første jeg prøvde på var å knyte handleposer med åpningen mot vinden for da blir det lyd av posen, men det hjalp ikke.

Selv om man går ut med to kasserollelokk som man slår sammen og lager lyd virker ikke, da ser den på deg og lurer å om hvilken idiot som gjør sånt? Den kan også bli så «tam av seg» at den kommer til vinduet ditt og ser på tv, som den syns må være av det interessante slaget, særlig Dagsrevyen ifølge en fastboende der jeg holder hus om sommeren.. Der står den helt inntil vinduet og ser hva som rører seg på tv-skjermen. Man kan si hva man vil, men at elgen er et klokt dyr er hevet over enhver tvil.. Men noen steder er det for mye av godsaker. Og ikke få man felle (jakte) heller, der det da er for lite jakt-vald. Altså på slike steder hvor stillheten rår, har de livets glade dager og går fritt til både glede og ergrelse for skader den påfører.

Med god sommerhilsen
Ellinor Nerbø