Fra Ellinors penn!

Molde. Publisert 18.11.2016
Av Ellinor Nerbø
Foto: Colourbox

Boikott av amerikanske varer?

Som en norsk misfornøyd med det amerikanske valget, kan det også protesteres ved at man skyr varer som er produsert i Amerika og amerikanske kjeder innen handel her i Norge og ellers i verden. McDonalds er et slikt «varemerke», hva med Burger King?? Hva med klær og andre artikler produsert i Amerika som vi importerer?? Da blir en handelsboikott av amerikanske varer til Norge radikalt redusert, og dette bør også andre land kopiere. Reiser til USA likeså.

Dette vil ramme litt av økonomien til det amerikanske folket, de som valfartet til valgurnene ved å gjøre det slik at slik at den amerikanske økonomien rammes som følge av en del tullinger som stemte på «slangen som havnet i paradiset», og som er så uberegnelig at man ikke vet hva han vil rundt neste sving. Ikke at jeg er innom Mc Donalds her i byen heller og heller ikke den andre burger-kjeden. Jeg kommer til å forhøre meg nøye om hvor det jeg skal kjøpe for å finne ut om det er amerikanske varer jeg ser på. Hva mener andre om en boikott??

Opptøyene i USA

Nå som folk har fått fordøye at Trump ble president har det blitt noen opptøyer i ren protest mot ham. Selv sier han at dette er trist, men den tristheten kan bare ta på sin egen kappe, han oppfordret jo til dette i sin væremåte under valgkampen. I slike former for kamp for å få innpass i politikken så burde han sett at hans oppførsel ikke var den beste. Man kan saktens spørre seg hva slags oppvekst og oppdragelse han hadde med seg som ballast når han selv valgte å stille som kandidat. Hva og hvor er tankegangen hen hos dem som godtok at han valgte seg selv som kandidat. Ville det ikke være naturlig at han gikk et lite kurs i folkebehandling før han åpnet munnen?? Han skulle jo ta sikte på å bli en verdensmann?? Det passet liksom ikke med det kvinnesynet han gav uttrykk for. Eller så brukte han denne «taktikken» for å sverte sin motstander.

Vil han nå tenke seg grundig om før han gjør alvor av å få Hillary innenfor fengselsmurene, eller var det en bløff?? Hva mer kan vise seg å være bløff, eller er han så farlig at han kan finne på verre ting å gjøre?? Hadde han en drahjelp fra Putin som ingen forutså?? Var det derfor at Hillary «gikk fem på» når hun mente at han ikke burde være i nærheten av atom-knappen?? Man kan nok spekulere i så mangt, men at han er uberegnelig er vel et faktum som kan være meget farlig. Men han skal få min kreditt for en ting, og det er muslim-misnøyen, og en ting til, klimaet. Men det kan nok være feil å satse på mer kull, så langt kan også jeg strekke meg i at det ikke er så bra kanskje. Man får vente i alle fall de neste fire årene så får man se om det holder for en runde til, for flere runder får ikke han heller, og bra er nå det, om han ikke har ruinert alt før han gir seg.

Dagens norske landbruk

I dagens landbruk består ikke det alene om melkeproduksjon eller kjøttproduksjon. Det er mangfoldet som nå har satt seg fast derav også pelsdyr. Noen har flere «bein å stå på» som korn og potet i tillegg til ammedyr i det hele.  Med andre ord noen gårdbrukere driver flere gårder som virker lønnsomme nok, med flere «bein å stå på». Den tiden er nok forbi at det «bare» dreier seg om melkeproduksjonen. På noen gårder har man gårdsbutikker og kafeer, andre har i tillegg også sånn «Inn på tunet»- opplegg og det man kaller «grønn omsorg». Alt dette har sine «nisjer» hvor hver enkelhet har sin inntekt, derav flere inntektsnivåer på egen drift. Selv andre «sosiale inntekter» er også inne for noen, for å øke driftsinntektene selv om de kan være flerdelte.

Hva med de mindre gårdene? De sliter fordi de ikke har de samme mulighetene ved at de større overtar ledige bruk for selv å bli store nok og kveler de som kunne tenke seg å «leie seg litt større»? At det tidvis er satt fokus på pelsdyr, der dyreholdet ikke er helt «mainstream», og at man noen ganger ser dyr som lider er heller en slapp overvåking fra dyreholderen selv. Dette er det i dag lett å overvåke med kameraer og reaksjonen fra dyreholderen enklere om man vil. Et viltkamera koster nok ikke skjorta av pelsdyrholderen når man kan skaffe seg slikt til jaktsesongen eller på andre måter. Får man tilskudd for slike kjøp, jeg bare spør. Som gårdbruker så får man visst nok tilskudd til det meste har jeg inntrykk av. Det er fortsatt bare fantasien som setter grensene, selv for en gårdbruker!!