En aggressiv generasjon

Publisert 25.2.2019
Illustrasjonsfoto: Colourbox

De siste årene har der knapt gått en eneste dag uten meldinger om vold med livstruende skader og drap – fortrinnsvis med kniv, men også med skytevåpen. Det meste ser ut til å foregår i Oslo, men det skjer oftere og oftere helt ned til «bortgjemte» småsteder utenfor byene. En god del har skjedd i områder med innvandrermiljøer – både i byene og ellers.

I Bergen vet man for lengst på forhånd at etter en helg vil avisene inneholde et «rikholdig» utvalg av voldsepisoder – slåssing, trusler, ran, etc.etc. Dette har tiltatt de senere årene over hele landet. Det er vel ingen tvil om at et unormalt antall drikkesteder i Bergen og meningsløse åpningstider utover natten, er en betydelig årsak. Det ser ut til å hovedsakelig være fyll og dernest andre rustyper. Vi har lokalpolitikere i Bergen som nærmest ser ut til å gi blaffen i dette, – og at mottoet er at man må bare få drikke og herje på så mye man vil gjennom natten, og flere og flere serveringssteder får åpne. Det er mange år siden politiet uttalte at Bergen hadde langt flere utesteder enn hva som var naturlig for en by av Bergens størrelse. De uttalte også at økende antall steder og utvidete åpningstider medfører mer fyll og bråk.  Som om vi ikke visste det!

Der har vært forsket en del på årsaker til økende vold i samfunnet. Selvsagt er fyll og narkotika betydelige årsaker. Men der har også vært trukket frem volds-videoer og dataspill og filmer generelt. Ja endatil visse tegneserier som voldsmenn selv i Retten har fortalt at de ble påvirket av – de fikk altså ideer om utøving av vold. Norge ble for rundt 20 år siden ofte nevnt som «jordens fredelige hjørne». Men det er dessverre fortid. Innvandringen har statistisk sett medvirket betydelig til mer vold og kriminalitet generelt. Så her er det i utgangspunktet politikerne som har skylden ved en hodeløs innvandringspolitikk som også har medført at farlige og ubalanserte individer har fått gå fritt omkring. Vi har flere buss- og en trikke-episode i minne som noen få eksempler på nettopp det.

I USA har der vært en uhyggelig økning av skyte-episoder – massakrer mot sivile, og ellers i verden har vi etter hvert fått nærmest utallige eksempler på islamistisk vold mot uskyldige mennesker på forskjellige måter – hovedsakelig i en rekke europeiske land. Men med en tilsynelatende «skyteglad» regjering under president Trump, kan man kanskje ikke forvente noe bedre før fornuften trer inn og våpenlovene strammes inn.

Det er på høy tid at også norske politikere våkner og innser at mye kan gjøres fra deres side – ikke minst ved en kraftig økning av politi, – en betydelig skjerpelse av straffeutmålingene for vold, – og en langt strammere innvandringspolitikk. På tide at det feies foran egen dør her i landet, og det må starte på (s)løvebakken i Oslo!

Wilfred Høsteland