En direkte sanseløs energipolitikk!

Publisert 6.10.2023
Foto: Colourbox

Det må være tillatt å bli opprørt når det gjelder norsk strøm-eksport og strøm-import. Før betalte nordmenn pr. kilowatt time (alt inkludert), til det som da ble kalt lysverker i flere norske kommuner. Vi hadde langt mer forutsigbarhet. Norsk strøm var rimelig og ble produsert med vann fra mange elver og vassdrag.

I dag tillates det fortsatt at våre vannmagasiner tappes ned til smertegrensen. Det skjer hvert eneste år. Målet med denne ned-tappingen er selvsagt mer strømproduksjon for salg til Europa, og for å skru norske strømpriser til himmels, og grunnet en helt sanseløs import av noe vi produserer selv – av vann.

At Norge må kjøpe dyrere strøm tilbake som er produsert av både kull, olje og atomkraft er jo galskap, særlig for et land som vil framstå som miljøbevisst på de fleste områder. Igjen får vi bekreftet at store fine ord i festtaler, hvor sigarhøyden ofte er meget høy, har null verdi i den virkelige verden.

Strømstøtten fra staten er ikke en støtte men en refusjon av altfor dyr pris pr. kw/t. At noen politikere vil skåre poeng på denne er latterlig. Og hva hjelper det å senke strømprisen til ned mot minus 5-10 øre, når man samtidig skrur opp den såkalte nettleien og pris for «energiledd» pluss moms. Dette er så forbannet tåpelig og direkte latterlig som det kan få blitt. Skjerpings!

Jan Hansen
Frilansjournalist MNJ/IFJ