En dråpe i havet

Publisert 1.3.2021
Foto: Colourbox

Bilfabrikkene i Europa og Asia oppdaget at i lille Norge var det grønt gjennomslag for å anbefale elektriske biler. Og bilene kom – for det norske marked, – i all hovedsak. I Europa og verden ellers kjører folk bensin- og dieselbiler.

En skal lete lenge for å finne en eneste el-bil utenfor Norges grenser. En av årsakene er, at f.eks. en e-Golf i Tyskland koster 3 ganger så mye som en vanlig Golf. Men det går ikke bare på pris, men all erfaring gjennom mange år viser at vanlige biler er mest driftssikre, og altså til å stole på. Fabrikkene endrer ikke sin produksjon – annet enn stadige forbedringer og mindre utslipp, – men lager også en egen «el-kolleksjon» for å tilfredsstille det norske markedet. Et marked hvor en blanding av tvang, anbefalinger, fjernede avgifter, og trussel om stopp for «fossilbiler» i 2030, har fått de grønne idé-makerne til å juble, og bilkjøpere til å tro på julenissen.

Lave priser – ikke «klima-saken» – har fått tidligere eiere av robuste dieselbiler til å bite på den grønne propagandaen. Men nå er det et par ting som får el-bilister til å bite negler og rive seg i håret – avgifts-økninger og fjerning av goder etter goder som var lokkematen for at folk skulle skifte til batteribil, og så har Kong Vinter virkelig markert seg med å tappe bilbatteriene raskt for strøm, – raskere enn el-optimistene først trodde. I tillegg har skader på el-biler vist seg å være umulig å reparere.

Ikke rart at bilforretningene har problemer med å skaffe nok nye og brukte dieselbiler! Noen vil vel – med rette – si at det er bedre å kjøre med ren, norsk diesel, enn skitten kullkraft fra Kontinentet! Det den norske bilparken slipper ut av klima-gasser, er en dråpe i havet, sammenlignet med stor-industri, langtransport, fly- og skipstrafikk ellers i den store verden! Det er all grunn til å tro at intet dramatisk kommer til å skje for norsk bilpark – hverken i 2025 eller i 2030! Til det er både Norges befolkning og Staten altfor avhengige av hva bensin- og dieselbilene betyr for samfunnet og Statens økonomi. Så ingen grunn til panikk!

Terje Haugom, samfunnsdebattant