En finurlig rans-metode!

Publisert 12.12.2018
Foto: Sfm.no

Den dyktige skribenten i SfM, Ellinor Nerbø, spør i et innlegg om det blir mindre utslipp om man betaler miljøavgifter i alle varianter, – slipper da flyet ut mindre avgasser da også? Ja spørsmålet er svært godt! Mange har tatt det opp også i avisene i Bergen i forbindelse med den evige debatten om flere bompengestasjoner, og høyere bompengeavgifter som alle vet primært skal gå til en videre utbygging av en absolutt uønsket bybane.

Mange har spurt om den såkalte flyseteavgiften – hva den egentlig går til?  Det samme gjelder bompenger og andre udemokratiske og tullete avgifter – som f.eks. sukkeravgiften. Ingen avgifter går til de formål de i starten ble angitt å skulle gå til. Ganske enkelt fordi man ikke kan betale seg ut av verken forurensing eller et sunnere kosthold. En svært stor del av våre avgifter går ikke til de sakene som de løgnaktig ble fortalt at de skulle gå til. Ganske enkelt fordi avgifter ikke kan brukes til å løse en rekke problemer.

Det er Statens og kommunenes finurlige løgner om hvor mye bedre alt skal bli, om vi bare betaler avgifter for ditt og datt.  Politikere har, som man øyner, ikke særlige store tanker om sine velgeres intelligens og rettferdighetssans. Se bare på eiendomsskatten – en direkte umoralsk skatt på folks private hjem – uten at man får noe som helst tilbake for disse pengene som for mange veier tungt på budsjettet. Her skal vi altså være med på å dekke politikernes egen udugelige finanspolitikk. Pengene går jo aldri til det de var ment å gå til. Det vet vi alle – også politikerne, – men de tror fortsatt vi andre innen allmuen er stokk dumme.

Det som er et paradoks i det hele er jo at uansett hvem som styrer landet eller kommunene, – enten det er blått, rødgrønt eller andre fargetoninger, så viser det seg at de alle er av «samme ulla»! Man kan spørre: Har det egentlig noen hensikt å stemme….. all den tid vi lager ris til egen bak og ber politikerne dolke oss i ryggen når de har fått sine fete posisjoner….?! Var det noen som snakket om politikerforakt?

Wilfred Høsteland