En helt respektløs navne-endring

Publisert 20.3.2019
Privatfoto: Jan Hansen

Tilhengerne og godkjennerne av NSBs nye idiotiske navn Vy, prøver å argumentere med visse betydninger dette «navnet» egentlig har – altså å ha vyer – planer – perspektiver, etc. Jeg vet ikke hvilke vyer Statoil hadde når det skiftet navn til Equinor. For folk betyr ikke noen av disse navnene noe som helst. Det er direkte tullete navn som ikke sier noe som helst om hvilke bransjer de representerer.

Under en samtale på en radiokanal nylig ble der antydet at hvis andre innarbeidete og velkjente navn skal skifte navn, så kom bl.a. følgende forslag frem: Mattilsynet kunne bli Spy. Statens Vegvesen kunne bli Kø. Og vi kan jo fortsette med å lage meningsløse navn i det uendelige. Det er ingen kunst når man bare mangler tilstrekkelig fantasi og respekt! I det nevnte programmet ble det antydet at logoen NRK egentlig ikke hadde noen korrekt betydning lenger som Norsk Rikskringkasting. Det er jo korrekt, men jeg tror ikke særlig mange ville støtte å endre det til noe mer «tidsriktig» av den grunn. I en tid med en mengde private konkurrenter i eteren, kunne man jo f.eks. omdøpe NRK til Denoramemka – altså den norske radioen med de mange kanalene. Kanskje et noe langt navn, men også her kunne man – om man leter lenge nok – finne en slags mening – om enn meningsløs for de fleste i farten.

På den flotte fredede jernbanestasjonen i Bergen har NSBs elegante logo alltid prydet fasaden. For ikke lenge siden satte noen ubetenksomme individer opp den nye standarden for alle norske jernbanestasjoner som da ble Bergen stasjon. Da ble der varslet krig, og det nye navnet måtte fjernes etter svært kort tid. Nå gjenstår det å se om NSBs velkjente og stilige logo også blir fjernet der. Hvis det skjer, vil den velkjente fasaden bli mye fattigere. Det er noe som heter varemerker og som ofte har vært velkjente gjennom generasjoner. For Bergens vedkommende bør i tilfelle antikvariske myndigheter steppe inn og sette foten ned! Kan noen tenke seg den ganske lurvete Vy-logoen bli montert på nevnte fasade? Det ville være et hån mot en flott gammel og fredet bygning. Navnet er allerede blitt et hån mot NSB og den gamle ærverdige institusjonens ansatte – og mot passasjerene!

På Sørlandsbanen har det ganske beryktete britiske selskapet Go Ahead fått innpass. Til denne regjeringens utallige nedrivningsprosjekter av både NSB og andre områder av vårt arvesølv er det bare å si: Go to….!

Wilfred Høsteland