En helt unødvendig avgift

Publisert 6.12.2019
Foto: Colourbox

Folks behov og ønsker for bil kan være meget forskjellig. Noen synes en liten personbil er grei nok, andre vil ha en stor og kraftig SUV med firehjulstrekk. Og nettopp disse siste blir rammet av en merkelig og høyst unødvendig avgift, som virker helt håpløs for den som ikke er multi-millionær.

Som eksempler viser jeg følgende: Toyota Landcruiser, Mercedes SUV (stor type) og Chevrolet Suburban (bensin/gass) m.fl.– alle leveres med løst baksete, innpakket i plast. Hvorfor det da? Bilene ble jo levert på kai i Oslo med montert baksete, plass til hele familien, hund, og utstyr til en aktiv ferie! Nei da, setene ble skrudd ut og pakket i plast, og lagt i det romslige varerommet. Så ble bilen solgt med grønne skilt, altså kun tillatt med bruk av forsetene.

Norske avgifter på disse høyst fornuftige og familievennlige bilene er helt syke. Bilen med grønne skilt – altså for 2 personer – koster eksempelvis 750.000.- MEN – vil du ha familien med, og monterer baksetet før bilen er blitt 30 år, – må du betale bortimot det samme i avgift! Altså nærmer bilen med hvite skilt seg 1,5 millioner! Baksetet som fulgte bilen kostet kanskje 10.000.- Usmakelig avgiftspolitikk til å bli kvalm av! Det er ikke luksus å ha en god og romslig familiebil mellom bakkar og berg, mellom fjord og fjell!

Finnes det et parti i Norges land som vil programfeste å få fjernet denne avgiften – og andre tåpelige – på store, trygge familiebiler av denne kategori, og også gjerne la el-bilene betale nøyaktig det samme som andre mht. mva, årsavgifter, P-hus, ferger, broer, tunneler, – ettersom de også sliter asfalt, tar plass i trafikkbildet, og bidrar også til CO2? Elbilene betaler for sin strøm, og vi andre (diesel- og bensin-fans) betaler for vårt drivstoff. DET vil skape rettferdighet blant trafikantene! Elbilistene er mange nok nå, og har hatt det altfor godt altfor lenge! Hvis samme parti kan få fjernet bompenge-systemet, og plassere regningen hos dem som skal forsyne landet med veier og tilhørende vedlikehold – nemlig Staten og Oljefondet vårt, – vil det partiet styre Norge i mange år framover!

Terje Haugom, samfunnsdebattant.