En liten polsk by, virkelig verd et besøk

Publisert 1.7.2022
Kilde og foto: Polish Press Agency

Pleszew er en liten by i Stor-Polen-provinsen hvis nye kulturinstitusjon bygget takket være investeringer på flere millioner zloty, har allerede skapt bølger i arkitekturkonkurranser. Suksessen til prosjektene er et bevis på en velorganisert bypolitikk som førte til at Pleszew ble en første 15-minutters by i Polen.

Investeringene fokuserte på å revitalisere området til en gammel jernbanestasjon og tilhørende infrastruktur. Et nytt kultursenter ble etablert der, og det består av folkebibliotek i den tidligere bygningen på stasjonen, og ungdomshuset i et rundhus. Beliggenheten er slående ettersom den finnes i nærheten av en aktiv tre-skinnelinje som rommer både smalsporede og standardsporede biler. Jernbanen, en unik i Europa, brukes til transport av passasjerer og gods. De smalsporede togene utgjør en del av regional offentlig transport, og plukker opp passasjerer som pendler til en annen jernbanestasjon 4 kilometer unna Pleszew.

Revitaliseringen omfattet det store området som omgir kulturinstitusjonene. Du kan finne en messeplass der friluftsutstillinger finner sted og en historisk dampmaskin – den siste som ble bygget i et nå nedlagt Feliks Dzierżyński lokomotivanlegg i Chrzanów i 1955. Det er også et transportknutepunkt der, som har nylig utvidet hvordan innbyggerne kan bevege seg rundt ved hjelp av busser som kjører på to sirkelruter som når alle større byanlegg. Bussenes kompakthet, driftsfrekvens og billetter til gode priser er fordelene som kommer beboerne til gode. Bildet er avrundet med grønne områder, hvor flere titalls trær og tusenvis av busker er plantet. De er alle et flott sted du kan stikke innom mens du gjør dine daglige ærend og ta en pause.

Prosjektet har blitt anerkjent over hele Polen og i utlandet. I 2021 mottok den The Best Planned Public Space-prisen i konkurransen arrangert av Society of Polish Town Planners. I år har den blitt nominert til European Prize for Urban Public Space i Barcelona, ​​Spania. Kommunen fortsetter å investere i området ytterligere. I 2022 skal det bygges en parkeringsplass for 200 biler med sykkelvei der. Stiene er en løsning Arkadiusz Ptak, ordføreren i Pleszew, satser sterkt på og de siste to årene har vært merket med store investeringer i dem, slik at biltrafikken blir mer og mer redusert. Som Mr. Ptak sa det, «Det er vår prioritet å gjøre Pleszew til en enda grønnere by.

Som det sømmer seg for den 15-minutters byen, bygger vi infrastrukturen som er ment å oppmuntre våre innbyggere til å sykle og bevege seg raskere rundt i byen. Du kan allerede nå alle offentlige fasiliteter på bare 15 minutter, enten det er til fots, på sykkel eller med offentlig transport. Om to år skal det også etableres et nytt knutepunkt for entreprenørskap og sosialt arbeid i det revitaliserte området. Pleszew Compact Lab vil betjene lokale entreprenører, ikke-statlige organisasjoner og sosialarbeidere på grunnlag av et Urban Lab. Det vil også inkludere en konferanse og gjestfrihetsfasiliteter. Lokale myndigheter i Pleszew har investert 41 millioner zloty for å revitalisere post-jernbaneområdene de siste 4 årene. En større del av summen, 32 millioner zloty, ble grunnlagt av EU og delstatsregjeringen.

Nettsteder å besøke:

Zajezdnia Kultury w Pleszewie

Home Biblioteka