En merkverdig feiring

Publisert 3.1.2019
Foto: Colourbox

Et nytt år inntog feires med smell og annet bråk – med eller uten fyrverkeri. Bare i Norge brukes hundrevis av millioner kroner på smellsaker/fyrverkeri hvert år. Gjennom årene har der oppstått et utall branner og person/dyre-skader. Folk blir grundig advart før nyttårsaften:  Bruk vernebriller og len deg ikke over fyrverkeri som ikke har gått av. Og – alkohol og fyrverkeri hører som kjent ikke sammen. Ingen av disse sakene ser ut til å påvirke svært mange. De lærer aldri – muligens først når de selv enten er skadet for livet eller har skadd andre.

Dyrene lider også. Mange tar inn på spesielle hoteller for nyttårshelgen med sine kjæledyr – spesielt hunder som blir livende redd både smellingen og lysglimtene. Mange tar sine dyrevenner med til fredelige områder – og andre holder dem inne i rom uten vinduer og med høy musikk. Det er ikke alltid løsningen – høy musikk kan også være stressende for hunder – de hører som kjent adskillig bedre enn vi mennesker! Sist nyttårsaften fikk vi i nyhetene høre om en hestetragedie som følge av uvettig bruk av fyrverkeri og andre smellsaker. Fire hester rømte til skogs. De ble alvorlig skadet – så mye at de måtte avlives! Her burde de ansvarlige sannelig fått regningen for 4 nye hester – selv om dem som måtte avlives dessverre egentlig ikke kunne erstattes. Alt liv er uerstattelig – enten det er mennesker eller dyr – de har alle sin unike personlighet.

Både øyeleger og utallige andre ønsker nå et totalforbud mot privat bruk av fyrverkeri. De/vi ønsker at kommunene selv arrangerer lokale fyrverkeri i hver bydel – styrt av stedets brannvesen. De aller farligste rakettene ble forbudt for 10 år siden, men dem som fortsatt kan kjøpes ser ikke ut til å være særlig mindre farlige. Også i år er der meldt om et 20-talls alvorlige øyeskader pluss mange andre skader. Så la oss straks få et totalforbud mot privat fyrverkeri og visse andre sterke smellsaker. De er ikke verd verken prisen eller bruken.  Menneskers og dyrs liv og helse er det viktigste! Det forstår dessverre ikke altfor mange av brukerne. Det er for øvrig en merkverdig feiring av et nytt år å motta det med bråk og spetakkel og redsel og skader for både mennesker og dyr!

Wilfred Høsteland