En mobil folkesykdom!

Publisert 3.11.2017

Av Wilfred Høsteland
Foto: Clourbox

Pleierne ved et sykehjem i Bergen bruker mer tid med mobilen enn med pasientene, kunne man lese av BA 30. oktober. Nå vil dette sykehjemmet forby bruk av mobil i arbeidstiden.  Fornuftig! 

Det burde for lengst også ha blitt innført på andre arbeidsplasser. Noen skoler har også innført forbud mot mobiltelefoner i undervisningstiden. Disse små elektroniske duppedittene av forskjellig slag er tydeligvis blitt selve livet for mange. Ta dem fra brukerne ett døgn, og de vil sannsynligvis få nervesammenbrudd. Det er jo egentlig latterlig – eller kanskje heller tragikomisk å se når spesielt yngre mennesker kommer inn på en buss eller bybane: Hvis de ikke allerede har plassert proppene i ørene, så er dette det første de gjør når de knapt har fått satt seg. Da fomler de nærmest panisk i lommene etter proppene — redsel og gru hvis de i mellomtiden møtte andres blikk eller kanskje kom i snakk med noen…!  Det er fa’li det!

Som relativt ofte reisende med buss og bane har jeg nærmest litt moro av å betrakte de øvrige passasjerene – hvor mange av dem som klarer å leve der noen minutter/holdeplasser uten å sitte å fomle med en eller annen elektronisk sutteklut, og hvor mange som sitter med propper i ørene og ser helt fraværende ut. Det kan virkelig være underholdende – i all sin tragiskhet.  Disse normale menneskene blir det tilsynelatende færre og færre av!

At ikke flere blir påkjørt i trafikken, må jo sies å være et ufattelig mirakel. Man kan jo også tenke seg at når både bilførere og gående sitter/går, stirrende på sine alltid medbrakte elektroniske avguder, da er tragedien når som helst et faktum. Det kan også være interessant, mens man står og venter på bussen, å observere hvor mange bilister som holder mobilen med en hånd og rattet i den andre mens de stirrer ut i luften. I mange tilfeller har jeg observert at det gjør opp til hver 5. – 6. som passerer! Hvis politiet tar oppstilling litt skjult på f.eks. Hardangerveien og Arnatveitveien i Bergen, vil muligheten for å håve inn titusener av kroner i bøter i løpet av få timer være høyst mulig! Kanskje et kjærkomment tilskudd til de manglende bevilgninger som politiet alltid etterlyser? Handsfree er helt klart ikke så vanlig som det burde ha blitt for lengst, – kanskje politiet nå heller burde foreta et hands-up og frata dem mobilene?

Jeg ser for meg en dyktig karikaturtegner som lager en situasjons-tegning fra en et sterkt trafikkert kryss i byen – hvor både gående og kjørende er mest opptatt med mobilen; – hvordan bilene meier ned de gående – som fortsatt ligger i gaten mens de holder på «suttekluten».  For hva gjør vel et benbrudd eller to hvis mobilen faller i gaten og blir knust…? La oss bare innse at denne vanvittige bruken av alle disse over alt medbrakte dingsene er blitt en folkesykdom.  I USA er der opprettet klinikker for avvending av de mest ekstreme – et antall som dessverre bare ser ut til å øke kontinuerlig!  God bedring, mobilfanatikere!