En statsleders hodepine

Publisert 13.5.2024
Foto: Colourbox

Ekspertisen tror at det blir konflikt mellom Russland og NATO, dersom Ukraina taper krigen. Men hva dersom NATO innlemmer Ukraina i forsvarsalliansen innen kort tid? Og at Russland får 14 dager på seg til å trekke sine tropper og utstyr tilbake? Sannsynligvis ville president Putin forstått at overmakten ville vært så mye større, at det faktisk ville være best å trekke årene inn, og kapitulere.

Selv om det som nå heter Ukraina i tidligere tider hadde sterke forbindelser til det som nå heter Russland, må nåværende statsgrenser respekteres, og Folkeretten opprettholdes. Se bare på Norge og Sverige. Skulle vi starte en masse kriging for å kreve Jämtland og Härjedalen tilbake? Nei, og den fredelige sameksistens mellom de respektive land og folk er det visstnok svært vanskelig for Putin å forstå og etterleve.

Det å legge nytt land under seg var en populær geskjeft for eneherskere og diktatorer på 1600- til 1800-tallet. Imperialismens spøkelse hjemsøker tydeligvis presidentpalasset i Moskva. I sangen om gresshoppe-faren og gresshoppe-sønnen står det noe Putin burde ta til seg: «Hvorfor være stor, når man er lykkelig som liten? De fleste gikk det ille som større være ville!»

Terje Haugom, samfunnsdebattant.