En trygg jul for Mons og Fido!

Publisert 6.12.2018
Illus.foto: Colourbox
Kilde: AniCura

Julen står for døren og vi fyller opp hjemmene våre med velduftende hyasinter, deilige kakedeiger, grønne, glitrende trær og ikke minst julemat av alle slag.  Det finnes imidlertid en hel del man bør passe på som hunde- eller katteeier i julen. AniCura har derfor samlet de viktigste tipsene for at våre husdyr også skal få en deilig jul.

Det kan være lett å glemme at mye som hører julen til, faktisk kan være farlig for husdyret. Er du dessuten nybakt hunde- eller katteeier er det ekstra fint å vite hvordan du skal sikre julehjemmet.

– I julen ser vi flere risikoer for husdyret i hjemmet, siden man pynter med juleblomster, tenner levende lys, setter frem godteri på bordet og stiller en deig lunt til heving. Vi ser oftere forgiftninger hos hunder og katter i denne tiden, sier Sasja Rygg, veterinær ved AniCura Dyresykeshus Oslo. Såkalte fremmedlegemeoperasjoner, altså fjerning av objekter som har satt seg fast i mage-tarm, er det også en økning av i julen.

Når vi mennesker fråtser i sjokolade og julemat, skal vi huske at dette ikke er mat som hunden eller katten skal tilbys. Sjokolade er giftig for hund, og den fete julematen passer ikke i matskålen til verken hund eller katt. Slikt blir det ofte dårlig mage og diaré av.

– Det er lett å tenke at man vil gi Mons eller Fido litt ekstra siden det når er jul, men få er klar over hvor små mengder julemat som skal til før hunden eller katten har fått i seg alt for mange kalorier og fett. I dag er 25 – 40% av hunder i Norge overvektige, og for blant kattene er ca. en av fire for tykk, sier Rygg. Og det er minst like vanskelig å slanke dem som oss selv når januar kommer!

Andre juletradisjoner som representerer en risiko for husdyrene bortsett fra mat, er gavebånd og planter.

– Særlig katter liker å tygge på planter hjemme om de får muligheten. Derfor er det smart å tenke nøye gjennom hvor man plasserer for eksempel amaryllis, juleroser og hyasint, som alle er giftige for katten, sier Sasja Rygg.

Er det noe det er lov til å gi? 

– Ja, noe ekstra kan man by på, sier veterinæren. Små mengder av svineribbe eller -stek uten fett og svor, laks uten ben, kjøttboller uten løk, brød uten rosiner eller nøtter kan trygt gis. En skje eller to med risengrynsgrøt går også bra, om dyret ikke er følsomt for melkeprodukter. Men alt med måte!

 AniCuras beste tips for en sikker og hyggelig jul:

  1. Ikke gi hunden eller katten restemat fra julens etegilder. For en hund eller kattemage kan fet matutløse alvorlige mage-tarm-problemer. Løk og hvitløk er farlig for hunder.
  2. Vokt over konfektesken! I sjokolade finnes det et stoff som er giftig for hund. En forlatt konfekteske eller sjokoladeskål på stuebordet kan være livsfarlig for hunden.
  3. Pass på gavebånd og glittersnører! Disse er gøy å leke med men lett kan feste seg i mage-tarmkanalen.
  4. Still juletreet på et sikkert sted. Julekuler i glass kan skjære opp dyrets poter og granbar er svært tungt fordøyelig for både hund og katt. Juletrebelysningen bør også plasseres utenfor nysgjerrige dyrs rekkevidde.
  5. Tenk på at levende lyskan velte på grunn av logrende haler og nysgjerrige snuter. Still lys høyt så dyrene ikke kommer til, og la ikke dyret være alene i et rom med levende lys.
  6. Vær forsiktig med juleblomstene: Hyasinter, amaryllis, julestjerne, og juleroser er giftige for både hund og katt.
  7. La ikke gjærdeig stå fremme til heving slik at hunden kan nå den. På noen sekunder kan en hund glefse den i seg, og så få akutte mageproblemer. Rosiner er dessuten giftig for både hund og katt.