Enighet om revidert statsbudsjett: Ingenting ekstra til minstepensjonistene

Publisert 16.6.2023
Foto: Pensjonistforbundet
Kilde: Mynewsdesk

Regjeringspartiene og SV er enige om å redusere skatten for pensjonister med inntekt under 370 000 kroner. Dette får ingen betydning for minstepensjonister som har så lav inntekt at de ikke betaler skatt.

Revidert budsjett inneholder dermed ingen vesentlige endringer for landets pensjonister. – Vi er skuffet over at regjeringspartiene og SV ikke tilgodeser pensjonistene med de laveste inntektene noe ekstra, i en tid der mange sliter for å få endene til å møtes, kommenterer Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen. Under årets trygdeoppgjør ble det sagt fra regjeringens side at eventuelle ekstra løft måtte tas i forbindelse med budsjett. Men regjeringen og SV tilgodeser ikke en krone ekstra for å heve 140 000 minstepensjonister over fattigdomsgrensen.

Et av de opprinnelige forslagene fra regjeringen, som nå sikres flertall, er å redusere skatten for pensjonister med inntekt under 370 000 kroner. – Dette var et nødvendig grep, siden det opprinnelige skattesystemet i statsbudsjettet for 2023 ville gitt en urimelig skatteøkning for dem med lav pensjon, understreker Davidsen.

Men minstepensjonister har så lav inntekt at de fleste ikke betaler skatt i utgangspunktet. De får derfor heller ingen nytte av skattelettelsen. – For å sikre et løft for pensjonister med de aller laveste inntektene, må minstepensjonen økes, i tillegg til at skatten reduseres, sier Davidsen.