Er barnevernet verre på landsbygda enn i byene?

Publisert 8.4.2018

Av Ellinor Nerbø NBBO
Illus.foto: Colourbox

Nå er det igjen diskusjoner omkring norsk barnevern, og om denne forvaltningsinstitusjonen er verre på landsbygda enn i byene våre? Jeg vil vel heller påpeke at det merkes mer når det er på landsbygda. De henter barn i nesten annethvert hjem på en strekning i km på bare fem-seks km?

De som fikk med seg NRK sin artikkel om dette, så viste kartet at det er i Nord-Norge at det hentes flest unger i små kommuner. Når en ordfører klarer å si at «når man går sammen med Bodø, så får man et mer robust barnevern», så er det legitimt å stille et motspørsmål. Blir bygda-snakket bedre da? Slike svar som denne ordføreren kom med til media, så er det bare å riste på hodet av sånt.. Det betyr også at tankegangen er temmelig kort, spør man meg. Jeg måtte bare trekke på smilebåndet midt i alvoret.

De som har lett på nettet etter NRK-oppslagene og funnet ut hvor hen dette handler om, så kan man vel si at her har noen i det offentlige tråkket kraftig i salaten, og satt denne kommunen kraftig fast på kartet. Nabokommunen var heller ikke så langt etter i antall saker sett etter folketallet, så noen steder i nord har altså tjenesten mistet vettet så det griner etter. Kommentarfelt i aviser går også varme, noe jeg er med å bidra til for å få opp dampen, for å få satt steg på hva som er og ikke er i denne utyskje-familien som heter barnevern.

At det i noen få tilfeller finnes dem som trenger hjelp, så finnes det vel for pokker måter å gjøre dette på uten at man ødelegger det lille de har, de som man ser har lite, hva dette enn måtte bestå av. Her i vårt land som vi skryter av å være best i verden i alt, hvorfor ikke i dette også på folkelig vis? Det er ikke medmenneskelig å gjøre barn til mennesker med store traumer som kanskje aldri kan leges? Men noen har fattet poenget, og det er oss som har sett hva dette er. Det er at da har man en offentlig jobb å gjøre som kan vare i flere generasjoner, til noen flytter til andre land for å bo og leve i fred og ro som noen ofre allerede har gjort.

Samtidig så går også Erna Solberg ut og prediker at det fødes for lite barn i Norge? Tenk det. Enten så er hun totalt politisk blind på begge øyne, samtidig som hun kan ha mistet forstanden, eller så har hun ikke sett galskapen og ønsker heller ikke å se dette. Atter en gang oppfordrer jeg til en enda mer utstrakt bruk av angrepiller, og da legges Norges bygder brakk og alle skoler og skoleskyssordninger faller bort og nedlegges. Kommuner sparer utgifter og skolene som står tomme råtner da på rot. Er det slik man skal ha melkebonden på bygda, eller fiskeren med egen sjark.. Dette vil til syvende og sist ramme byfolkene som ikke får hverken melk, poteter, grønnsaker eller fisk?