Er dagens tenåringer alt for godt vant?

Publisert 20.6.2024
Foto: Colourbox
Leder.

Sfm.no har valgt å kalle denne fiktive tenåringen for Jens. Vi synes å høre denne 15 åringen si følgende til sine foreldre:

«Eirik fikk en ny dødsstilig mobil i dag. Min begynner å bli litt umoderne og jeg trenger en ny. Den jeg har sett på koster bare kr. 14.000,-. Det må dere fikse for meg».

Jens bor fortsatt hjemme hos sine foreldre. Han får god mat hver eneste dag, moderne klær, pluss en god ukelønn for å gjøre noen få enkle oppgaver i hjemmet, ikke  minst rydde opp på eget rom. I tillegg betaler hans foreldre mobilregningen, internett og for et reisekort til både buss, tog og t-bane. Jens synes nemlig at det er nedlatende å gå med aviser for å tjene litt egne penger. «Det gjør bare first price kids» sier han til sine foreldre. Istemmer hans foreldre mon tro?

Sfm.no tror at det er mange foreldre rundt om i landet som her kjenner seg igjen. Hva kan resultatet bli dersom alle foreldre gjør som barna deres krever og forlanger, og for at barna deres skal få opprettholdt en ofte sanseløs status som velstående. Barna spør i mange tilfeller ikke om hvor foreldrene skal hente pengene fra som vårt eksempel Jens ber om.

Mange av dagens tenåringen tar det som en selvfølge at foreldrene deres skal kjøpe dyre mobiler til dem, svindyre merkeklær, og om nødvendig handle på kreditt til skyhøye renter. Det siste er det mange som ikke tenker over. Regninger må uansett betales når de kommer. Kan eksempler som dette være en av årsakene til at en del mennesker i dag sliter økonomisk? Så er heller ikke Norge det billigste landet å bo å leve i, og selv for mange med middels god inntekt. Men likevel et tankekors.

God sommer.
Hilsen oss i Samfunnsmagasinet.