Er dagens unge en lat generasjon?

Publisert 25.10.2023
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Jeg så i en programsnutt på tv2 om hva de unge ser i foreldregenerasjonen, og hva de tenker om sin egen generasjon om det å sette fremtiden sin i sitt eget lys. Det er noe slette tanker de to som satt i studio om hvilke tanker de hadde omkring de unges fremtidsutsikter i livet sitt. Da må jeg ærlig talt si at jeg ser ikke lyst på deres fremtid.

Det virker som at dagens unge har mest interesser for dataspill, ikke å lære seg det man trenger for å leve et fullverdig liv, men kun se på hva som er moro, uten å se alvoret av det som skjer rundt seg, legger triste ting på hylla, og ikke ser at Norge nå er i ferd med å bli så internasjonal at dette går rett vest til sist. Vi blir et sammensurium av nasjonaliteter hvor alle kommer til å gå mot hverandre, og hva får vi da? I alle fall noe de unge ikke vil like før enn man ser at det de var med på var feil, og ikke kan klare å snu dette til noe bra.

Ikke kan de dra opp en fisk, de vet ikke hvordan dette gjøres, det må læres, og det skjønner dem ikke, de er vant med at dette skal ligge i frysedisken i butikken ferdig til bruk? De vet heller ikke hva en fiske-finne er, langt fra hva fiskespor er for noe? Spør dem om de vet hva agn er for noe. Da ser de på deg og ser dum ut i ansiktet. Jeg må ærlig talt si at når jeg i tv-ruta hører på de unge, da drar jeg meg i håret over hvor lite ekte kunnskap de burde fått med seg for senere bruk i livet om de ble nødt til det.

Jordnærhet er det noe som heter dere, ta dette imot og bruk det til det beste for dere selv. I dag er man vant til at strøm er noe som ikke skal kunne forsvinne, mat likeså, selv for en liten stund, men alvoret i at sånt skjer, det ser de ikke, for det SKAL ikke være sånn. Nå ser man at alt er blitt dyrere og da tenker man nok at da «er det bare å» kreve mer i lønn, og vips så er problemet løst? SÅ enkel er ikke verden, man MÅ tenke lengre enn dit!

Dette er vel en hel foreldregenerasjon som nå når de 50, som kanskje også har tenkt de samme tankene. Da har man feilet stort tenker jeg da.  Hvorfor kan de unge i dag bli nødt til å gå på museum for å finne måter å overleve på, og likeledes finne ut hva to generasjoner minst, og før dem igjen, gjorde i sine liv for å finne det man måtte, for dette kan bli realiteten. Og så skal sykdommer letes etter på internett, ikke hva det egentlig ER som feiler en? DET kan få uante følger det.

Ellinor Nerbø