Er det riktig å satse på digitalt tilbud i skolehelsetjenesten

Publisert 3.11.2024
Illustrasjonsfoto: Pixabay

Skolehelsetjenesten er en viktig forebyggende tjeneste for barn og unge. Byrådet i Trondheim ønsker nå å prøve ut et digitalt supplement til det fysiske tilbudet i skolehelsetjenesten. De sier at målsettingen er å gjøre skolehelsetjenesten mer tilgjengelig for barn og unge, og å senke terskelen for å ta kontakt med tjenesten. Dette høres meningsløst ut.

Det er heller svært viktig at barn og unge får noen å snakke med direkte og ikke gjennom en dataskjerm og da må man heller styrke antallet helsesykepleiere i skolen. Byrådet sier i budsjettframlegget at de vil fokusere på tidlig innsats og forebygging av psykisk helse- og rusrelaterte problemer. Antall personer som strever, eller står utenfor samfunnet, øker årlig. Dette betinger en satsning på antallet helsesykepleiere hvor elevene får mulighet til å åpne seg.

Antallet helsesykepleiere på helsestasjoner og i skolehelsetjenesten kartlegges årlig mot Helsedirektoratets veiledende anbefalinger for bemanning. Byrådet sier at Trondheim kommune ligger nært ASSS-snittet på antall årsverk helsesykepleiere både på helsestasjon og i skolehelsetjenesten. Dette tviler jeg sterkt på ettersom mange skoler ikke klarer å oppfylle behovet som trengs.

Flere av disse stillingene er finansiert av tilskuddsordningen styrking og utvikling av helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Denne tilskuddsordningen utgår dessverre fra og med 2025, og vil inngå i Kompetanseløft 2025 og kommunenes ramme overføring. Det er usikkerhet knyttet til størrelsen på denne rammeoverføringen noe som også kan gjøre skolehelsetjenesten mere sårbar.

Svein Otto Nilsen
Bystyrerepresentant for Pensjonistpartiet i Trondheim bystyre