Er det verdt å bruke en låneportal når du søker om forbrukslån?

Publisert 8.4.2018 

Det kan være mange årsaker til å ta opp et forbrukslån. Noen ønsker å bruke pengene til refinansiering, mens andre har behov for å dekke uforutsette kostnader. Det inkluderer alt fra å betale bilens verkstedregninger til spontane besøk hos tannlegen.

Det finnes et stort antall tilbydere av lån uten sikkerhet på det norske markedet. Banker og finansieringsselskaper reklamerer ivrig for sine utlånsprodukter via de fleste medier. De som har behov for penger raskt vil lett kunne bli fristet til å søke lån i en tilfeldig bank, uten å bruke tid til å orientere seg på markedet først.

Da er også sjansen stor for å ende opp med et lån som koster langt mer enn det burde. For en tid tilbake kunne vi blant annet lese om en fortvilet kunde som hadde tatt opp SMS-lån til 414 prosent effektiv rente.

Samtidig bør det påpekes at gjennomsnittlig rentenivå på forbrukslån utgjør kun en liten brøkdel av det som fremkommer i denne nyhetsartikkelen (ca. 15 prosent). Det understreker viktigheten av å sjekke veiledende priser nøye før søknaden sendes inn.

Vær tålmodig og sammenlign tilbud

Er du impulsiv og velger et tilfeldig lån, kan du i verste fall ende opp med å måtte betale en mye høyere rente på lånet enn det som er nødvendig. Det vil kunne ha en negativ innvirkning på privatøkonomien i mange år fremover.

Derfor er det viktig å bruke tid på å sammenligne forbrukslån fra forskjellige aktører på markedet. Husk at det ikke koster noe å søke om lån hos banken, og at du heller ikke forplikter deg til å akseptere et tilbud. I teorien kan du derfor sanke inn så mange tilbud du bare ønsker.

Likevel kan det være både være tidkrevende og vanskelig å hente inn all denne informasjonen på egenhånd.

Les også: Paret sparer 19.000 kr i året på å bytte bank

Hva er en låneportal?

En låneportal er en nettside som gir forbrukeren oversikt over banker og finansieringsselskaper som tilbyr lån. De hjelper forbrukeren med å sammenligne vilkår og kostnader fra et stort antall aktører.

På den måten kan potensielle lånesøkere få nødvendig forhåndsinformasjon om hver bank, og på en enkel måte se hvilke aktører som skiller seg positivt ut i mengden.

Ved å benytte deg av en sammenligningstjeneste vil du øke sjansen for å spare penger. Gitt at du velger å sende inn lånesøknaden til den banken som tilbyr lavest mulig effektiv rente.

Det er også tidsbesparende å benytte en slik låneportal, sammenlignet med å undersøke nøkkeltall fra alle bankene på egenhånd. Låneportalene har allerede gjort denne jobben med det resultatet at forbrukeren sparer tid og ressurser.

Ulike typer låneportaler

Det finnes mange låneportaler på nett. Enkelte av disse har spesialisert seg på forbrukslån, mens andre tar for seg kredittkort, boliglån og lignende.

Låneportaler kan skilte med oppdatert informasjon om bankenes rentenivå, nedbetalingstid, maksimum lånebeløp og andre omkostninger. Dette er svært nyttig informasjon for personer som ønsker å gjøre det rette valget av låneprodukter.

Her lister vi opp noen populære eksempler:

Finansportalen.no er en portal der forbrukeren kan sammenligne flere finansielle tjenester og produkter på det norske markedet. Portalen drives av Forbrukerrådet og gir deg en god oversikt over bankprodukter. Det inkluderer også priser knyttet til pensjon, investeringer og forsikringer.

Forbrukslån.no er en låneportal som har spesialisert seg innen sammenligning av lån uten sikkerhet. Her kan besøkende sammenligne priser og vilkår, pluss motta nyttige tips før de sender inn en lånesøknad.

Klikker du deg inn på undersiden forbrukslån.no/lån-på-dagen/ vil du i tillegg se hvilke banker som tilbyr lån med effektiv behandlingstid.

Refinansiering er en del av tilbudet

Flere låneportaler lar deg i tillegg lese mer om ulike refinansieringstilbud. Her snakker vi om lån uten sikkerhet som lar deg slette dyre smålån og kreditter i én sleng.

Det er mange nordmenn som har oppdaget fordelen med å refinansiere, slik at man får bedre råd i hverdagen. I tillegg vil refinansiering kunne gi deg bedre privatøkonomisk oversikt. Vilkårene for et refinansieringslån vil kunne skille seg noe fra et ordinært lån, da banken vil ta en mer aktiv rolle.

Med “aktiv rolle” mener vi at banken kan kreve at pengene går til nedbetaling av eksisterende gjeld. I mange tilfeller vil en ansatt hos banken ta hånd om gjeldskonsolideringen på dine vegne.

På siden forbrukslån.no/refinansiering/ finner du mer detaljert informasjon om temaet og de vilkårene som gjelder.

Oppsummering

Låneportaler kan være et utmerket hjelpemiddel for de som ønsker å søke om forbrukslån, refinansiering eller lignende. I korte trekk er disse portalene å regne som et verktøy for prissammenligning.

Du finner utfyllende informasjon om hva det koster å låne penger hos de ulike bankene. Det gir deg muligheten til å spare penger, ved at du styrer unna banker med høye gebyrer og rentenivå.

For å spare penger bør du samtidig sende inn søknader til flere av de bankene som er rangert på topp. Rentene vil avhenge av bankens kredittsjekk og tallene hos en låneportal er derfor kun “veiledende”.

Eksempelrente: kr 150 000,- over 10 år, eff. rente 13,20%, tot. kostnader kr 262 573,-.