Er du klar over denne risikoen?

Publisert 6.12.2018
Av Jan Hansen, frilansjournalist MNJ
Foto: Colourbox. Illustrasjon: sfm.no

Stadig flere nordiske yrkessjåfører frykter E6 mellom Oslo og Göteborg. Årsaken er i hovedsak Østeuropeiske trailere som ikke holder god nok avstand til foranliggende kjøretøy, og enten det gjelder personbiler, mindre lastebiler eller busser. Særlig på vinterstid skjer det ofte trafikkuhell på E6 grunnet kjedekollisjoner.

Men nå er det ikke bare lastebiler fra Øst-Europa som ligger tett opp i baken på biler foran seg. Ofte ser man lokale mindre varebiler med både norske, svenske og andre skilt som gjør akkurat det samme. Her er en illustrasjon som flere bør se på og notere seg.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

Det sier seg selv at på en glatt og isete vegbane, kan det være direkte livsfarlig å havne med en personbil midt mellom to trailere hvor den bak deg ikke holder sikker nok avstand. Og er et slikt kjøretøy heller ikke riktig skodd for snø og glatte veier, ja – da kan det virkelig gå ille. Derfor må man passe på å holde enda lengre avstand til biler foran seg når det er snø og is på veibanen. Å få 50 tonn i baken og bli skjøvet inn under en trailer foran deg, så forestill deg da hvilke tragiske konsekvenser det vil få.

Takket være at Statens Vegvesen holder jevnlig strikse kontroller med alle typer kjøretøy, så får man på den måten luket ut dem som ikke er riktig skodd for vinteren. Det har bedret seg over tid ifølge kontrollstasjonen på Svinesund. Vår oppfordring er følgende: Sørg for å ha gode dekk og gode bremser på bilen, hold rikelig avstand, så vil det som regel gå bra. God tur ønsker sfm.no