Er en helt feilslått innvandringspolitikk hovedårsaken til gjengoppgjørene i Sverige?

Publisert 29.9.2023
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Ytring!

Så opplever Sverige en ny eksplosjon knyttet til gjengmiljøet, denne gang i Uppsala. En kvinne død, og flere hus totalskadd. Sverige og landets myndigheter har seg selv å takke. Når grensene sto vidåpne for å ta imot rundt en million flyktninger, var det helt innlysende at mange råtne egg fulgte med på lasset. Hvilket snillismen ikke var i stand til å sortere ut.

Unge mennesker uten utdanning, uten et positivt og godt nettverk, ny på stedet uten å bli tatt opp i samfunnet rundt – det måtte bli slik det alltid gjør: Krake søker make. Gjenger oppstod, og små-kriminalitet var det de underholdt seg med. En kriminalitet og gjeng-feider som bare vokste. Stjålne biler, våpen på svartebørs, narkotika, maktkamp mellom gjenger og deres områder, feider om ledelse innad i gjengene osv.

Nå står politiet nærmest maktesløse, og attentater, bomber, skyting o.l. er blitt hverdagskost i vårt fredelige naboland. Integreringen har tydeligvis ikke fungert. Det er sannsynligvis 2. og 3. generasjon innvandrere som har falt utenfor, og søkt fellesskap med likesinnede. En ond spiral som tydeligvis bare fortsetter i omfang.

Er det mulig å komme uvesenet til livs, vil det kreves en enorm innsats fra brobyggere, ungdomsarbeidere, den myke side av politiet osv. Eller en beinhard militærdisiplin, der Forsvaret griper inn og bokstavelig talt eliminerer gjengene og miljøene der slike oppstår. Uten disse virkemidler ender Sverige opp som en ghetto-stat der den sterkestes rett og våpen råder.

Terje Haugom, samfunnsdebattant.