Er EU og EØS avtalen Grunnlovsstridig?

Publisert 5.3.2021
Foto: Sfm.no (Montasje sfm.no)

Uansett hva slags svar selv Høyesterett kommer til er denne EØS avtalen i strid mot Grunnlovens § 1. Det virker som alle omtrent later som § 1 ikke eksisterer og forsvarer seg med tvilsomme lover som § 26 og 115. Saken er den at Grunnloven kan ikke forandres som Stortinget prøver på enkelte ganger. Grunnloven forteller ikke annet enn hvordan Norge skal styres og den forbyr at noen av folket skal lide overlast.

Noe av Grunnloven kan ikke forandres og det er den delen som forteller hvordan Norge skal styres. Bl.a. står det i § 49 at Norge er et folkedemokrati. Hva betyr så det? Det kan ikke bety annet enn at folket må ta del i alle store og viktige avgjørelser i forbindelse av en folkeavstemning. Dette kravet er altså hjemlet i Grunnlovens § 49. Hva så med denne § 1. Den betyr at Norge skal være et fritt og selvstendig monarki og plusser vi da på med 49, er det folket som styrer, med Kongen/Dronningen på topp med i dag innskrenket makt, men Kongen eller Dronningen er der som den viktigste ambassadør for Norge. Det er den jobben monarken har.

Det er riktig at det er folket som styrer i Norge. Det er det som kjennetegner folkedemokratiet. Så kan vi stille spørsmålet, hva så med valget? Det er ikke annet enn om man ikke er fornøyd med de politikerne som styrer, kan de rett og slett få avskjed og nye kommer frem. Politikerne har av folket fått mandat til å styre, på folkets nåde. Det snakkes mye om Grunnlovens § § 26 og 115. Den første kan kun brukes med små endringer. Den andre om man skal f. eks. søke om noe medlemskap, forandre noe av Grunnloven og å søke om en eller annen frihandelsavtale.

Det eksiterer noe Norge desidert ikke kan søke om og det er om Norge skal avstå noe suverenitet med fremmede makter og alt utenfor Norges grenser hører til fremmede makter. Der er Grunnlovens § 1 en absolutt lov, der de ikke i det hele tatt hverken kan bruke § 26 eller Grunnlovens § 115. Vidkun Quisling ble skutt fordi han hjalp tyskerne til å innlemme Norge til det tyske rike i 1940, altså at han begikk brudd på § 1, altså Høyforræderi.

Hans Bauge
Samfunnskritiker