Er lyshårete politikere farligst?

Publisert 7.10.2019
Foto: Colourbox

De fleste har vel hørt den morsomme myten om dumme blondiner. De er neppe dummere enn andre ikke-politikere. Men når man ser på den norske regjering, hvor der sitter minst et halvt dusin blondiner i forskjellige statsrådposter, så er det tankevekkende! Er de dummere enn de andre? I visse sammenhenger kan man sannelig lure, – men at de overvurderer seg selv og liker å diktere, er der neppe noen tvil om. De har en selvhevdelseslyst uten sidestykke.

Vi har aldri hatt en regjering med så mange blondiner og så mye politisk surr – og med så mange udemokratiske holdninger og diktatoriske tendenser som i regjeringen Solberg. Det verste er at de i sak etter sak tror at de vet alt så mye bedre enn andre, og at de tror og mener at de kan overkjøre det ene flertallet blant folket etter det andre med sine egne ideer. Mottoet har hittil vært at hvis du ikke vil, så skal du!

Et større antall såkalte reformer er de siste årene foreslått og dels vedtatt og gjennomført – samtlige mer eller mindre mislykket i følge dem det gjelder og som i dag sliter mer enn før. Vi andre på sidelinjen kan jo også uten problemer se hvor galt det har gått i den norske reform-verdenen de siste årene.

Og la oss lage litt balanse i dette med håpløse blondiner i norsk politikk – og kikke over til USA og Storbritannia – hvor de mannlige «blonderne» (blunderne?!) Donald Trump og Boris Johnson også oppfører seg like sykelig selvsikre! Det store spørsmålet er kanskje om en del norske og utenlandske politikere etter hvert bør farge om håret? Det er jo beviselig ikke slik at de utvendig lyseste politiske hodene er de lyseste inni! Snarere tvert i mot.

Wilfred Høsteland