Erna Solbergs siste prosjekt

Publisert 16.11.2020
Illustrasjonsfoto: Sfm.no

Så har regjeringen Solberg klart det igjen – å ødelegge en viktig institusjon i samfunnet. Denne gangen er det taxi-næringen, hvor sjåførene i følge intervjuer i div. aviser nå i snitt tjener 150 kroner dagen! Noe mindre enn statsministeren og samferdselsministeren! KrF’s Hareide lot seg friste til å ta knekken på næringen. Visstnok en kristen form for politikk – å ta levebrødet fra en yrkesgruppe i konkurransens navn! Hareide kunnet ha stoppet galskapen, men lot seg friste til å bli en forræder. Regjeringen har jo for lengst ødelagt lastebil-næringen ved bl.a. tillate utenlandske sjåfører å frakte gods innen Norge.

Nå er det fritt frem for taxikjøring, og svært mange nye søkte straks om løyver. I praksis er jo dette egentlig å anerkjenne piratkjøring. Det kreves adskillig mer enn en løyve for å kjøre taxi. Bergen Taxi, Oslo Taxi og tilsvarende gamle seriøse selskaper stiller adskillig større krav til sine sjåfører gjennom en spesiell «utdannelse» som de andre selskapene ikke gjennomgår for sine sjåfører.

Vi kan fremover belage oss på en slags krigstilstander mellom de mange nye som kommer til og mellom flere av de etablerte taxi-selskapene. Det neste blir vel å tillate at hvem som helst også kan søke om bussløyve – og slik fortsette å rive ned samfunnets funksjoner bit for bit slik det til nå har blitt gjort de siste 7-8 årene.

Vi får se frem til en ny regjering neste år. De som da i tilfelle danner regjering har i hvert fall allerede lovet å reversere de fleste av Høyre-regjeringens såkalte reformer (les nedsablinger) – en ny regjering får mer enn nok å gjøre, men samfunnet må tilbake til det normale og riktige. For Solberg & Co er konkurranse og frislepp tydeligvis det eneste saliggjørende – en nedsabling av demokratiet for de rikes gevinster.

Wilfred Høsteland