Får vi noen gang jernbane til Tromsø og Kirkenes?

Publisert 29.5.2020
Arkivfoto: Jan Hansen/sfm.no

For ca. 30 år siden skrev jeg en artikkel om en forlengelse av jernbanen fra Fauske videre nordover mot Nordkjosbotn, Alta til Kirkenes, med sidebaner fra Bjerkvik til Harstad og fra Nordkjosbotn til Tromsø. En slik jernbane måtte bygges som en Høyhastighetsbane. Prislappen den gang ville blitt billigere om den ble bygd den gang. Jeg intervjuet samferdselsdepartementet om dette. De svarte meg at mellom Fausk og Kirkenes bor det ikke folk. Dem gangen bodde det 500 000 sjeler, men etter de som sitter i Oslo, er ikke det folk.

Hva så med godstrafikken. Det er 2 ting som klart sier at toget lønner seg. Det er miljøet som det skrikes så høyt om. Så er det trafikksikkerheten. Man ville få bort tungtrafikken på nedslitte veger som politikerne i det hele tatt ikke bryr seg om. Selvfølgelig vil det koste penger å videreføre jernbanen videre nordover fra Fausk, men her bruker de milliarder på ting det ikke haster så mye med. Hva så med Stortingsgarasjen. Hadde ikke folkets ansatte god nok garasje? Hvorfor kan ikke politikerne da heller bruke kollektiv transport? Hva så med alle de milliardene Erna Solberg har sent ut av landet.

Etter Grunnlovens § 49, skulle det ha vært en folkeavstemning på det. Norge har veger som i dag skriker på å bli vedlikeholdt, men heller ikke det gjøres. Folk som bor nord for Fauske er helt avhengig av å ha bil eller de må ta buss som kanskje går en eller 2 ganger i døgnet. Å ja, etter samferdselsdepartementet bor det ikke folk nord for Fauske. Da stiller jeg det spørsmål. Hvem er det da som legger en eller annen stemmeseddel i ett eller annet valglokale? Nå må folk nord se til å våkne opp og slutte med å stemme det samme som foreldre eller besteforeldre stemte.

Det heter seg at Norge er ett demokrati, men er det i virkeligheten? I Grunnloven er Norge ett folkedemokrati, men sannheten er en helt annen. Det var mange år siden jeg kalte Norge ett snik diktatur, nå har jeg det rette navnet på dette diktaturet som Norge er, Partidiktatur. Ett demokrati er mer, ja mye mer enn kun frie valg. I ett Demokrati er det folket som skal stemme på statsministerkandidaten til det partiet de velger.

Jeg vil ta med meg Nordlandsbanen med noen avsluttende ord. Nå har altså staten oppgradert jernbanen på Østlandet, både bane og materiell, mens Nordlandsbanen kjøres nærmest med museumsmateriell og Nord Norge har ingenting. Det betyr at Nordlendingene blir behandlet som stemme kveg. Gode å ha hver gang det er valg, ved rett og slett sørge for at det ikke kommer flere mennesker tilflyttet disse områdene, men gjøre det så lite attraktivt å bo der nord.

Hans Bauge