Farlig spare-mani!

Bergen. 25.2.2017

Av Terje Haugom
Illus.foto: Colourbox

Til alle døgnets tider ser vi dem: Bilene med led-lys framme, men mørklagte bak! Dette er en både farlig og irriterende «spare-mani», som praktiseres så vel av el-bilister som dem som kjører vanlig bil! I tunneler, i skumring og i mørket – dette er tussete!

Er det så vanskelig å vri lysbryteren til fullt kjørelys – som da er tent både framme og bak -, og la den stå slik? På nyere biler går lyset av når motoren stanses, så enkelt er det! På andre og eldre biler, må kanskje lyset slåes både på og av, og det blir en god vane etter kort tid!

Under kjøring skal bilens hovedlys/kjørelys framme og posisjonslys bak være tente! Vanlige biler har jo både dynamo og batteri, og det er ingenting å spare på å kjøre med mørklagt bakpart! Det er bare toskete dumt, og veldig irriterende for biler som i mørket tar innpå bakfra. Elbiler skal også ha lys i begge ender! De har selv valgt en slik bil, og da får de heller finne seg i å lade litt oftere. Lysene skal være PÅ!

Som lysbevisst bilist foreslår jeg, at ligger du bak en mørklagt bil, ta bilde og legg det ut på nettet eller Facebook – til skrekk og advarsel! Husk å få med reg.-nummeret!