Fattigdommen i Norge brer om seg!

Publisert 26.9.2023
Illustrasjonsfoto: (Innfelt Colourbox)

Når man ser at flere og flere har tiltagende økonomiske problemer i hverdagen, så har det nå for øyeblikket en del av sammenhengen i rentehevningene som ser ut for å nå enda nye høyder. Hva dette gjør med boliglånene til folk kan man bare tenke seg.

Noen må som flere antyder, velge hvor enn i sitt pengesystem at pengene skal gå. Noen velger å be om avdragsutsettelser, andre avslutter en del utgifter, og andre igjen må velge mellom strøm og mat og derav gå til matstasjoner for å skaffe det man trenger. Jeg tror at der dette vises mest er i byene våre, litt lettere blir det for de som bor litt unna byen, landsbygda blir enda lettere stilt?

Men så har man da disse forhatte bomstasjonene som selskapene, de som styrer økonomien i dette, tar ut i «utbytter» fra pengene som strømmer inn! Dette er et rent ran! Kunne man ikke da heller sette prisene ned til et «mulig akseptabelt nivå», en femmer kanskje. Helst burde Norge klare dette ved bruk av årsavgiften som går inn i «det store sluket» hva nå enn denne brukes til?

Jeg ser ennå at minstepensjonen er en vits, og selv om noen få kroner mer i måneden allerede før «normalutbetalingen» steg litt. Prisstigningene overgikk etterbetalingen i «normalutbetalingen» i etterkant. Altså en minstepensjonist sakker akterut samtidig som (for noen) får noen uante følger man ikke ser. Dette er bent frem skammelig, at minstepensjonene er så lave som de er.

Utgifter er også til for en minstepensjonist enten man like det eller ikke, de får ikke noe gratis!! De også følger med på økonomikarusellen til sentralbanksjefen. eller finansministeren? De som nå tuller med boligpriser og er med på denne karusellen, og driver priser på boliger opp og opp, er boligmeklerne og takstfolk!! De skal jo ta provisjoner av et mulig salg, og det presser prisnivået opp til nye høyder og de tjener stort når en bolig blir solgt samt at staten skal ha sitt. Hvem betaler da for gildet om ikke kjøperen?

Samtidig ser man at pris på trevirke og den slags også nå når nye høyder. Det går ut over de som trenger å renovere sitt, og enten man har lån eller ikke. Det er da at det er lurt å ta litt om gangen og ikke låne, men heller prøve det man kan for å spare til kostnaden og få regnet ut hva det vil koste det man planlegger og litt til sånn at man har noe å gå på? Det som nå viser seg er jo at håndverkere i flere kategorier er en mangelvare, og færre som tar denne utdanningen. Det presser også priser på det som er i omløp oppover, og da sliter nok flere enn de i store byer etc. Da ender dette opp i storpolitikken som ikke ser ut for å bry seg i det hele tatt.

Ellinor Nerbø