Feilslått politikk

Publisert 23.5.2023
Foto: Wikipedia/Bjørn Kristian Tørrissen

I Norskehavet driver den russiske marinen og viser muskler med krigsfartøy av ulike typer, som seiler frem og tilbake – nok til å skape angst hos mange som bor langs vår kyst. Paradokset er, at for et par tiår siden vedtok våre kloke, folkevalgte hoder å legge ned kyst-fortene i stort antall. Det var slutt på den kalde krigen, og det var dyrt å drifte og bemanne forsvars-installasjonene langs kysten.

Se på Askøy / Herdla kystfort, og Holsnøy / Skjelanger kystfort for eksempel. Disse to festningsanleggene var oppgradert for å forsvare innseilingen til Bergen fra nord. Tyskerne hadde i sin tid gjort et grundig forarbeid, og det norske forsvaret fikset og pusset opp etter frigjøringen. Herdla kystfort er nå et museumsområde, med eget utstillings-museum med Herdlas historie og krigshistorie, inkl. hevet nedskutt tysk fly.

Rundt om på festningsområdet finnes mange minnesmerker i form av ulike bunkerser, kanon- og geværstillinger, sambands-bunkers, underjordiske store anlegg – hvor alle innganger er murt igjen. Og det datastyrte torpedo-batteriet med retning mot Hjeltefjorden, er demontert og helt ute av drift. Det har – ved spesielle anledninger – vært mulig å få en omvisning i torpedo-batteriet. Men de andre anleggene og deres innganger burde vært åpnet, med mulighet for omvisning for dem som er historisk interesserte i hvordan anlegget fungerte under 2. verdenskrig. Det har de klart med glans på Fjell festning på Sotra. Jeg har selv vært på omvisning der, og det er meget interessant. Med en slags inngangsbillett, lys-setting i anleggene, illustrasjons-figurer og effekter, kunne det bli en virkelig stor attraksjon på Herdla kystfort.

Og i vår virkelighetens verden, burde Storting, regjering og Forsvarets ledelse vedta en generell opprustning av norske kystfort til operativ stand. Ingen trenger å lure på fra hvilken vei en potensiell fiende ville innta Norge i dag: Fra sjøen! Og skulle så galt skje, nytter det svært lite om politikerne gråter og spør seg selv: Hva har vi gjort? Lagt ned disse kystfortene som kunne gitt angriperne de nødvendige bredsider, inntil hjelp fra NATO kommer! 9.april 1940 ble Norge tatt på sengen.

Terje Haugom, HV-veteran.